Održana konferencija „ Za snažniji glas djeteta u društvu“

2018-03-22 14:01:18

 

Podgorica - Ostvarivanje prava djeteta na slobodno izražavanje mišljenja prate brojne poteškoće, što predstavlja ozbiljan izazov za porodice, škole, lokalne zajednice i društvo u cjelini, ocijenio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković.

Prezentacija rezultata rada dosadašnjeg saziva Mreže Zlatnih savjetnika Zaštitnika i predstavljanje njenih novih članova, obilježili su današnju konferenciju „Za snažniji glas djeteta u društvu“.Konferenciji, koju je organizovala institucija Zaštitnika, prisustvovali su predstavnici Skupštine, Vlade, domaćih i međunarodnih organizacija, obarzovnih ustanova i medija.

Zaštitnik Baković ukazao je da je mogućnost slobodnog izražavanja mišljenja bitna u životu svakog djeteta- da govori o stvarima koje ga se direktno tiču i u kojima učestvuje, u skladu sa svojim psihofizičkim sposobnostima.

„ Prvi je utisak da je to lako ostvarljivo - i jeste, u svim slučajevima kada se mišljenje djeteta slaže sa mišljenjem odrasle osobe. Međutim, ukoliko je mišljenje djeteta suprotno, onda nastaju problemi. I tada dolazi do izražaja takozvani zaštitnički model odraslih, a koji je prisutan i u Crnoj Gori“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, što se tiče domaće prakse i primjene ovog prava, može se reći da ostvarivanje prava djeteta na slobodno izražavanje mišljenja prate brojne poteškoće.

„Zapazili smo da pravni profesionalci nerijetko olako zaključuju da dijete zbog svog uzrasta nije sposobno da formira mišljenje. Uočena je i praksa da se djetetu ne pruža mogućnost da izrazi svoje mišljenje, pod izgovorom da bi to bilo suprotno njegovom najboljem interesu. Praksa je raznolika i u pogledu načina izražavanja mišljenja – neposredno ili posredno“, naveo je Zaštitnik.

On je ukazao da se djeca nerijetko u sudskom i upravnom postupku saslušavaju kako bi se ispunila zakonsaka forma.

Dakle, kada je u pitanju ostvarivanje ovog prava pred nama su ozbiljni izazovi kako za porodicu, školu, lokalnu zajednicu tako i za institucije i organe i društvo u cjelini“, dodao je Zaštitnik.

On je podsjetio da smo u Instituciji, shvatajući važnost uključivanja dječjeg mišljenja u svemu što radimo, formirali Mrežu Zlatnih savjetnika 2014.godine, uvjereni da su djeca  najbolji promoteri njihovih prava. Zahvalio je prvoj generaciji Zlatnih savjetnika, ocjenjujući da su postigli značajne rezultate i poželio dobrodošlicu novim članovima Mreže u očekivanju da će promovisati prava djeteta, raditi na jačanju dječje participacije na svim nivoima i rješavanju problema koje prepoznaju u sredinama iz kojih dolaze.

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Osama Kogali, kazao je da je prva, pionirska generacija Zlatnih savjetnika napravila značajan, istorijski važan napor za unapređenje prava djece u Crnoj Gori.

„Čestitam novoj generaciji, koja preuzima ovu važnu ulogu i nastavlja da ide dalje sa ovom inicijativom. Imam dvije važne poruke, prva je namijenjena odraslima:da treba djecu da slušamo i obratimo pažnju na njihove savjete kada je u pitanju njihova dobrobit i budućnost. Moramo da ih slušamo na nivou porodice, zajednice ali i u politici“, kazao je on.

Drugu poruku uputio je Zlatnim savjetnicima, navodeći da je na njima velika odgovornost da predstavljauu svu djecu Crne Gore „Imate čast i odgovornost da govorite u ime sve djece Crne Gore, bićete njihov glas na svim forumima i preuzmite odgovornost – budite hrabri i možete promijeniti svijet“.

U ime prve generacije Zlatnih savjetnika govorili su Bojana Šolaja, Marija Kalezić , Milica Tapušković Jana Rakočević.

Bojana je ukazala da niје mоgućе gоvоriti о Mrеži, a da sе u istо dоba nе gоvоri i о učеšću djеcе u dоnоšÐµnju оdluka kоје ih sе dirеktnо tiču i о tоmе kоlikо su djеca i mladi zapravо društvеnо aktivni.

„Svјеdоci smо da su dјеca u našÐ¾Ñ˜ zеmlji čеstо shvaćеna kaо dеkоr. Samо pоstојanjе MrеžÐµ је dalо priliku svima nama da sе naš glas zaista čuје, a krоz nas i glas svе dјеcе u Crnој Gоri. Takо је Instituciјa zaštitnika krоz naš rad pоkazala kоlikо је važnо da dјеca i mladi budu shvaćеni kaо ravnоpravan i važan diо društva čiје mišljеnjе mоra da budе saslušanо i uvažÐµnо“, rekla je ona.

Marija je podijelila svoje iskustvo, navodeći da nije mogla ni naslutiti koliko će joj učešće u Mreži pomoći ne samo u upoznavanju koncepta prava djeteta i ljudskih prava uopšte, već u poznavanju društva, sistema i uloge svih nas kao pojedinaca.

„Pripremajući bilo koju temu, imali bi zadatak da sakupimo mišljenja svojih vršnjaka o tome. Neko je mišljenja skupljao putem ankete, a neko bi sprovodio intervjue - individualne ili grupne, u zavisnosti kako se ko snašao. Sakupljeni materijal bi obrađivali zajedno i donosili generalne zaključke. Zahvaljujem instituciji Zaštitnika koja nam je pružila priliku za to“, pojasnila je ona.

Marija je dodala da koncept Mreže zlatnih savjetnika nije šala i da se zahvaljujući tome našla pred UN Komitet za prava djeteta u Ženevi „te s pravom mogu reći da se moj glas zaista daleko čuo“!

Jana je podsjetila da su Zlatni savjetnici učestvovali u izradi dječjeg izvještaja koji je pratio alternativni izvještaj Zaštitnika o implementaciji preporuka Komiteta UN o poštovanju dječjih prava u Crnoj Gori i da je nekoliko njih imalo šansu da otputuje u Ženevu i predstavlja taj dokument. Ona je kazala da su priprema izvještaja i sakupljanje materijala trajali više od godinu dana i da su ih pratili brojni kampovi i obuke.

„Sam ulazak u zgradu UN Komiteta za prava djeteta, razgovor sa njegovim članovima, razmjena mišljenja sa ljudima koji brinu o poštovanju prava djece u cijelom svijetu je nešto neopisivo. Velika čast je predstavljati djecu Crne Gore, a još veća i sama mogućnost da će naši stavovi i mišljenja pomoći državi da neke stvari popravi, neke unaprijedi a neke sagradi kako bi svim budućim generacijama djetinjstvo bilo ljepše, zdravije, sigurnije,slobodnije i bogatije“, poručila je ona.

Milica podsjetila da se učešće djece u mnogim događajima  često svodi na „dekoraciju“.

„ Iskreno, svi smo imali slična iskustva na školskim priredbama. Kada sam izabrana za Zlatnog savjetnika iznenadio me drugačiji pristup- naše mišljenje, naše ideje i inicijative je imao ko da čuje i uvaži“, rekla je ona.

Nova Zlatna savjetnica, Nađa Bulatović, kazala je da je veoma srećna zbog toga što je postala članica Mreže, ali i da osjeća odgovornost zbog obaveza koje slijede.

„Očekujem da ću zajedno sa svim članovima mreže uspjeti da probudim svijest građana Crne Gore o dječjim pravima i uopšte o važnosti dječije participacije. Takođe se nadam da ćemo zajedničkim snagama i trudom uspjeti da smanjimo nasilje nad djecom i da će samim tim naša država biti bolje mjesto za život“, poručila je ona.

Takođe novi član, Đorđe Ivanović, rekao je da želi da i njegov glas dopre do ljudi koji mogu da čuju, razumiju i uzmu u obzir stavove i razmišljanja djece i mladih „zato što smo mi budućnost Crne Gore“.

„ Ističem da mi kao djeca nismo ni mali ni nezreli, već samosvjesni i sloodnoumni da svijet posmatramo širom otvorenih očiju. Nadam se da će ono što budemo ovdje predlagali, kao neko ko predstavlja djecu, biti sagledano, analizirano i prihvaćeno u cilju poboljšanja život mladih u državi“, rekao je on.

Zamjenica Zaštitnika, Snežana Mijušković, zahvalila je partnerima iz Save the children organizacije na trogodišnjoj pomoći u stvaranju koncepta Zlatnih savjetnika kao i UNICEF-u na saradnji u pripremi današnjeg skupa i budućeg rada. Izražena je i zahvalnost na partnerstvu i NVO Centar za prava djeteta, koja je svih proteklih godina učestvovala u radu sa djecom i na taj način doprinijela kvalitetu rada Mreže.

„Djeca imaju prava, na nama je da ih upoznamo sa tim pravima. Međutim, osim prava djeca postoje i obaveze – a obaveza svih nas je da ostvarujući svoja prava nikako ne ugrozimo prava drugih “, dodala je ona.

Savjetnica Zaštitnika i koordinatorka Mreže, Duška Šljivančanin kazala je da je svima koji su radili sa Zlatnim savjetnicima bila čast ne samo da ih edukuju, već i da postanu dio njihovog odrastanja.

 „Vremenom smo rasli, postajali sve vidljiviji, važniji, interesantniji relevantnim subjektima u ovoj oblasti, a posebno medijima. Dragao nam je zbog toga i nastavićemo da radimo posvećeno kako bi dodatno jačali dječju participaciju i poštovanje dječjih prava“, zaključila je ona.

Održana konferencija „ Za snažniji glas djeteta u društvu“ Održana konferencija „ Za snažniji glas djeteta u društvu“ Održana konferencija „ Za snažniji glas djeteta u društvu“ Održana konferencija „ Za snažniji glas djeteta u društvu“ Održana konferencija „ Za snažniji glas djeteta u društvu“ Održana konferencija „ Za snažniji glas djeteta u društvu“
Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h