Reagovanje povodom izjava u kontekstu izražavanja političkih stavova

2018-03-28 12:36:52

 

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore osuđuje izjave kojima se vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u kontekstu izražavanja političkih stavova.

Imajući u vidu medijske navode, ukazujemo da je neprihvatljivo korišćenje pežorativnih izraza kojima se vrijeđaju osjećanja pripadnika bilo koje nacionalne, vjerske, rasne skupine ili pojedinaca po osnovu nekog njihovog ličnog svojstva.

S obzirom da se približavaju predsjednički izbori, a imajući u vidu ranija dešavanja tokom kampanja, ovom prilikom apelujemo na sve političke aktere da svoje djelovanje prilagode demokratskim vrijednostima i kulturi dijaloga, na način kojim se ne ugrožava bilo čije i bilo koje zagarantovano pravo, fizička i/ili psihička bezbjednost.

Posljednjih godina političko oglašavanje i aktivizam sve su prisutniji putem Interneta, što je prostor koji je još uvijek bez adekvatne kontrole sadržaja i daje priliku za brojne zloupotrebe, a prije svega za širenje netrpeljivosti, mrženje, uvreda i neprihvatljivog ponašanja. Očekujemo da će svi oni koji bi po prirodi stvari trebalo da imaju veću odgovornost jer djeluju u ime naroda i interesa građana, opravdati ukazano povjerenje građana te da će predizborna kampanja i sami izborni dan proteći u demokratskoj i fer atmosferi.

Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h