Sastanak sa UN ekspertkinjom za prava starijih

2018-04-24 12:44:05

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, razgovarao je danas sa nezavisnom ekspetkinjom za prava straijih, Roze Konferld Mate.

Sa gospođom Mate, koja se u okiviru posjete Crnoj Gori sastala sa više predstavnika državnih institucija, Zaštitnik je razgovarao o ostvarivanju ljudskih prava i sloboda starih i zapažanjima institucije u ovoj oblasti.

Između ostalog, Zaštitnik je ukazao da je 1953.godine u Crnoj Gori živjelo 10 % stanovništva starijeg od 60 godina a da je prema podacima sa popisa iz 2011.godine u CG 18% starijih od 65 godina.

On je podsjetio da su stariji ranjiva kategorija i da se pravima ove kategorije stanovništva u instituciji uglavnom bave sektori za zaštitu od diskriminacije i nacionalni mehanizam za prevenciju torture.

Zaštitnik je naveo da je crnogorsko zakonodavstvo u ovoj oblasti u skladu sa međunarodnim standardima, ali da je izazov u implementaciji.

Na sastanku je razgovarano o oblicima i primjerima nasilja nad starijima, predrasudama i stereotipima sa kojima se suočavaju.

Gospođa Mate, između ostalog, interesovala se o pravima beskućnika, starijim osobama smještenim u domovima, zatvorima, psihijatrijskim odjeljenjima i primjerima diskriminacije.

Zaštitnik je predstavio i nekoliko karakterističnih slučajeva koje je iz ove oblastiimao u radu.

 

 

 

Sastanak sa UN ekspertkinjom za prava starijih Sastanak sa UN ekspertkinjom za prava starijih
 Dječja prava  25.03.2024
Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

U Crnoj Gori neophodno je kreirati politike i osigurati uslove za smanjenje nejednakosti i unapređenje socijalne inkluzije starijih, za šta je preduslov obezbjeđenje poštovanje njihovih ljudskih p...

 Dječja prava  25.03.2024
Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore objavio je danas javni poziv za izbor članova/ica Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana i poziva zainteresovanu djecu da pošalju prijave u narednih 20 da...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h