Savjetnica učestvovala na MATRA programu " Ljudska prava i manjine"

2018-04-24 13:49:09

Samostalna savjetnica u Sektoru za zaštitu od diskriminacije, manjinska prava i rodnu ravnopravnost, Milena Krsmanović,  učestvovala je na MATRA programu obuke “Ljudska prava i manjine” (Matra Rule of Law Training Programme: Human Rights and Minorities) organizovanom u Hagu 11. - 20. aprila.

Događaj su organizovali Holandski helsinški Komitet, Univerzitet Lajden i Haška akademija za lokalnu upravu, a obukama su prisustvovali predstavnici sudova, parlamenata, ministarstava, nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava, tijela za jednakost iz Crne Gore, Srbije, BiH, Albanije, Kosova, Makedonije, Moldavije, Gruzije, Ukrajine i Turske.

Učešće na Matra Programu je bila prilika za unapređenje znanja iz oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda sa fokusom na ranjive društvene grupe (žene žrtve nasilja u porodici, djeca, nacionalne manjine, LGBT osobe, i dr.), primjene međunarodnog prava i prakse u postupcima pred nacionalnim tijelima, kao i za upoznavanje sa sistemom djelovanja institucija u Holandiji koje štite i promovišu ljudska prava i slobode (Državni savjet, Holandski Institut za ljudska prava, Nacionalni Ombudsman, ombudsmani na lokalnom nivou, i dr.)

Učesnicu su imali priliku da slušaju predavanja eminentnih predstavnika akademske zajednice, državnih i institucija za zaštitu ljudskih prava, međunarodnih organizacija i civilnog sektora, o širokom spektru tema: Vladavina prava, demokratija i ljudska prava; Nadležnosti institucija za zaštitu ljudskih prava u Holandiji; Usklađenost nacionalnog zakonodavstva sa međunarodnim pravom; Rodno zasnovano nasilje, prava LGBT osoba sa fokusom na postupanje policije; Djelovanje Visokog Komesara za nacionalne manjine (OSCE); Primjena Konvencije UN-a o pravima djeteta sa osvrtom na postupanje Ombudsmana za djecu u Holandiji; Uloga Evropskog suda za ljudska prava; Uloga tijela za jednakost u podizanju svijesti o ljudskim pravima, promociji i postupanju u slučajevima diskriminatornog tretmana, i dr.

Posebno značajne su bile posjete Državnom savjetu, Ministartsvu zdravlja, socijalnog staranja i sporta, Holandskom Institutu za ljudska prava i Univerzitetu Lajden, kada su učesnici imali priliku da u direktnoj komunikaciji sa zaposlenima postave pitanja iz oblaste u kojoj djeluju, učestvuju u simulaciji slučaja nejednakog tretmana iz predmeta po kojima postupa Institut za ljudska prava, te da na Pravnom fakultetu Univerziteta Lajden prošire svoja znanja iz oblasti prava Evropske unije, Ustavnog i Upravnog prava, kao i postupanja Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

U okviru završne aktivnosti učesnici su kreirali i predstavili Akcioni plan sa mjerama i aktivnostima koje planiraju preduzeti nakon povratka kući radi unapređenja zaštite ljudskih prava i sloboda. Akcioni plan je koncipiran kao osnov za zajedničko djelovanje predstavnika države koji će na osnovu preduzetog na narednom sastanku podnijeti izvještaj o napretku u realizaciji planova.

Savjetnica učestvovala na MATRA programu " Ljudska prava i manjine" Savjetnica učestvovala na MATRA programu " Ljudska prava i manjine" Savjetnica učestvovala na MATRA programu " Ljudska prava i manjine" Savjetnica učestvovala na MATRA programu " Ljudska prava i manjine"
Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h