Predstavljen Izvještaj o radu za 2017.godinu

2018-04-25 10:57:58

 

Generalno posmatrano u ostvarivanju i zaštiti ljudskih prava i sloboda ostvaren je određeni napredak, koji je izraženiji u području zakonodavstva i jačanja institucija, navodi se u izvještaju o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Zaštitnik Šućko Baković sa zamjenicima Snežanom Mijušković, Zdenkom Perović, Petrom Ivezićem i Sinišom Bjekovićem, predstavio je  Izvještaj na konferenciji za medije.

On je govorio o ključnim nalazima u oblasti sistema državne uprave i lokalne samouprave, prava djece, mladih i socijalnog staranja, prevenciji i zaštiti od torture, prava na suđenje u razumnom roku, kao i zaštiti od diskriminacije, manjinskim pravima i rodnoj ravnopravnosti.

Zaštitnik je naveo da su u pojedinim oblastima i dalje su prisutne slabosti i problemi, naročito u implementaciji zakona i međunarodnih standarda.

Baković je kazao da je u 2017. godini u radu bilo 889 predmeta, od kojih je 857 formirano u 2017 godini, a 32 su prenešena iz prethodne.

“ Od 889 predmeta koji su bili u radu postupak je okončan u 96,96%. U skladu sa opredjeljenjem da radimo na povećanju proaktivnog djelovanja u ovoj godini nastavljen je trend povećanja broja predmeta pokrenutih po sopstvenoj inicijativi – 75”, naveo je on.

Prema riječima Zaštitnika, u 105 predmeta dato je 256 preporuka.

Pritužbe primljene u izvještajnoj godini odnosile su se na rad državnih organa, organa državne uprave, upravnih i drugih organizacija (315), na rad sudova (96), tužilaštva (17), Uprave policije (41), na rad javnih službi i drugih nosilaca javnih ovlašćenja (241), na rad organa lokalne samouprave i lokalne uprave (71) i na rad organa, službi, nosilaca javnih ovlašćenja u drugim državama, privrednih društava, drugih pravnih lica, preduzetnička, fizička lica i dr.(76) pritužbe.

“Kada govorimo o povredama prava građani su uglavnom ukazivali na povredu prava na suđenje u razumnom roku (51),na ostala građanska prava (309), na ekonomska, socijalna i kulturna prava (201), na prava djeteta (173) i zabranu diskriminacije (128)”, naveo je Baković.

Prema njegovim riječima, postoje određeni pomaci u pogledu efikasnosti i kvaliteta rada javne uprave koji su od značaja za ostvarivanje prava i pravnih interesa. “ Međutim, zaključujemo da su i dalje prisutne slabosti u radu javne uprave koje se nepovoljno odražavaju na brzo i efikasno ostvarivanje prava i pravnih interesa građana”.

Baković je saopštio da organi javne uprave ne odlučuju po pojedinim zahtjevima građana, dugo vode postupke i nerijetko ne poštuju zakonom utvrđene rokove za odlučivanje, u postupcima povrjeđuju načela upravnog postupka i dobre uprave.

“U nekim slučajevima donose više puta istu ili sličnu odluku o određenom zahtjevu (tzv.“ping-pong“ odlučivanje), ne poštujući stavove i mišljenja drugostepenog organa ili Upravnog suda Crne Gore. Prema podacima Upravnog suda Crne Gore 2017.godine u 2.479 predmeta ili 52,64% utvrdili su nezakonitost upravnih akata i postupanja od strane organa javne uprave”, dodao je on.

Na rad sudova Zaštitnik je primio 96 pritužbi, što je u poređenju sa 2016.godinom manje za  23,7%.

Po svom sadržaju i strukturi pritužbe na rad sudova odnosile su se na povredu prava na suđenje u razumnom roku uglavnom kod prvostepenih sudova, a građani su se žalili i na dugo trajanje postupka po ustavnoj žalbi.

“Sudovi su u izvještajnoj godini, i pored povećanog priliva predmeta, ostvarili ažurnost, ali u njihovom radu još uvijek ima predmeta u kojima postupci traju više godina, pretežno zbog višestrukog ukidanja odluka i vraćanja na ponovni postupak”, kazao je Baković.

Zaštitnik je imao u radu 202 predmeta iz oblasti ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava.

“Analizom dostavljenih pritužbi, razgovora sa građanima i statističkih pokazatelja može se zaključiti da je stanje ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava, kao i mjere koje se preduzimaju od strane nadležnih organa u cilju njihovog ostvarivanja i dalje ispod standarda koje propisuju potvrđeni i objavljeni međunarodni instrumenti u ovim oblastima”, rekao je Baković.

Kako je naveo, i dalje nemali broj građana živi na ivici siromaštva i u stanju socijalne potrebe.

“Još uvijek u potrebnoj mjeri nijesu unaprijeđeni uslovi i mogućnosti za zapošljavanje, za povećanje zarada, rješavanje stambenih potreba građana, a što se negativno odražava na opštu ekonomsku i socijalnu sigurnost. Posebno je težak položaj nezaposlenih lica, ranjivih grupa i pojedinaca, kao što su stara lica, raseljena lica, lica sa invaliditetom i Romi”, ukazano je u izvještaju Zaštitnika.

Govoreći o oblasti zaštite od torture Baković je rekao da je ostvaren dalji napredak u saradnji sa Upravom ZIKS-a, značajnim povećanjem slučajeva u kojima su povrede prava i konstatovane nepravilnosti otklonjene odmah u toku postupka (75%).

“Zapažamo da i dalje nedostaje postpenalna pomoć, odnosno podrška licima nakon izdržane kazne zatvora, što otežava njihovu resocijalizaciju i stvara uslove za veliki broj povratnika”, rekao je on.

Zaštitnik je ocijenio da se u oblasti prava djeteta, posmatrano u cjelini kao i ispunjenju preporuka UN Komiteta za prava djeteta, može zaključiti da je ostvaren određeni napredak. “ Ali su i dalje prisutne slabosti i razlike u ostvarivanju prava djece: sjever – jug, selo – grad i u pogledu ostvarivanja prava ranjivih kategorija djece”.

“Zapaža se nedostatak servisa namijenjenih djeci, a još uvijek nije zaživio sistem licenciranja pružalaca usluga. Nasilje nad djecom i među djecom, zlostavljanje i zanemarivanje djece je i dalje izraženo, a društveni odgovor na nasilje još nije adekvatan”, naveo je Baković.

U izvještaju se kaže i da učenički prevoz još uvijek nije u potpunosti besplatan i dostupan svoj djeci koja imaju potrebu da ga koriste. Dodaje se i da je ostvaren  određeni napredak u inkluzivnom obrazovanju djece sa smetnjama u razvoju, ali da je upitan kvalitet inkluzivnih programa, uslova i kapaciteta za sprovođenje.

“Princip poštovanja stavova djeteta se ne sprovodi u dovoljnoj mjeri i odrasli ga najčešće deklarativno prihvataju, a evidentne su i njegove zloupotrebe”, ukazao je Baković.

U oblasti antidiskriminacije bilo je 135 predmeta.

“Iako je ostvaren određeni napredak, osobe sa invaliditetom se i dalje suočavaju sa brojnim problemima i preprekama u ostvarivanju jednakosti: pristupačnost objektima u javnoj upotrebi; zadovoljavanju zdravstvenih, obrazovnih, socijalnih i drugih potreba”, kaže se u Izvještaju.

Uočen je problem neusaglašenih i/ili nedostajućih podzakonskih akata, koje je potrebno inovirati i/ili donijeti, kako bi se izbjegla sporna tumačenja i pravna nesigurnost, a osobama sa invaliditetom obezbijedio odgovarajući nivo prava i sloboda propisan Ustavom i zakonima.

Baković je kazao da postoji izvjestan napredak kada su u pitanju pripadnici Romske zajednice, ali da su oni i dalje na marginama društva.

“Položaj LGBT populacije je poboljšan, povećana je njihova vidijivost u društvu i pristup pravima. Međutim, ostvarivanje statusnih prava ukazuje na njihovu društvenu isključenost u pojedinim oblastima, što je dijelom posljedica neregulisanih pravnih pitanja”, dodao je on.

Baković je ocijenio da položaj žena u Crnoj Gori i dalje traži aktivan pristup države u prevazilaženju nejednakosti koja je izražena kroz njihov ekonomski i socijalni status, kao i aktivno učešće u političkom i društvenom životu zemlje.

“ Naročito je izražen problem porodičnog – rodno zasnovanog nasilja, kako u dijelu preventivne zaštite, tako i u dijelu represije i mjera koje se preduzimaju radi zaštite i osnaživanja žrtava porodičnog nasilja”, upozorio je on.

Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h