Okrugli sto o slučajevima ranih dječjih brakova

2018-05-18 12:41:54

Savjetnice Zaštitnika Dina Knežević, Biljana Stanković i Jovana Jocović bile su učesnice okruglog stola na temu prezentacija studija slučaja ranih dječjih brakova, koji je organizovao Crnogorski ženski lobi.

Ovaj događaj organizovan je u okviru Regionalnog  programa  “Primjena zakona,mijenjanje stavova”, kroz projekat „Bolji  put  za  žene  žrtve  trgovine  ljudima”.

Cilj projekta je da  potencijalne žrtve porodičnog  nasilja, dječjih ugovorenih brakova, prosjačenja, radne  i seksualne eksploatacije budu bolje informisane o načinima prevencije i zaštite .Takođe kroz projekat se prestavnici/e institucija sistema  i nevladine organizacije upoznaju sa procedurama i servisnim podrškama u Crnoj Gori u slučajevima  nasilja i trgovine ljudskim bićima  posebno kada su u pitanju žene i djeca.

„Relevantnost ovog projekta mora se posmatrati u pozadini Programskih zahtjeva koji se odnose na CEDAW i Istanbulsku konvenciju . Ako  samo  jedan institucionalni mehanizam ne funkcioniše  u  ukupnom sistemu zaštite, pomoći i podrške žrtvama  onda imamo loš ishod u tom pogledu i slabljenje sveukupnih kapaciteta koji su namijenjeni žrtvama nasilja i trgovine ljudima“, saopšteno je na okruglom stolu.

Na skupu su razmatrani mehanizmi  prevencije , zaštite i podrške žrtvama ranih dječijih brakova kao i zaštita i suzbijanje ranih dječjih brakova.

Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h