Konferencija Mreže NPM zemalja Jugoistočne Evrope

2018-05-28 08:42:24

Dvodnevna konferencija Mreže nacionalnih mehanizama za prevenciju torture (NPM) zemalja Jugoistočne Evrope, kojom predsjedava Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, počeće sjutra u Podgorici.

Tema konferencije je “Prevencija suicida i predoziranja u ustanovama detencije, status NPM-a u državama članicama”.

Nacionalni mehanizam za prevenciju torture (NPM) Crne Gore predsjedava Mrežom NPM Jugoistočne Evrope u ovoj godini, što podrazumijeva koordinaciju aktivnosti članica kao i organizaciju sastanaka i konferencija.

O prevenciji samoubistava i predoziranja u ustanovama detencije (ustanovama u kojima se nalaze ili mogu naći lica lišena slobode ili lica kojima je ograničeno kretanje) govoriće ombudsmani/zamjenici ombudsmana/predstavnici institucija iz 13 evropskih država.

Nacionalni preventivni mehanizmi Crne Gore, Albanije, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Slovenije uspostavili su Mrežu u martu 2013.godine, a u oktobru iste pridružio se austrijski Ombudsman. NPM Bugarske je pristupio u maju 2014. Svrha mreže je razmjena iskustava i međusobna podrška u vezi sa primjenom mandata NPM-a navedenog u Opcionom protokolu Konvencije protiv mučenja i drugih surovih, nečovječnih ili ponižavajućih kazni ili postupaka (OPCAT). Mreža pruža forum u kome se dijele i znanja i iskustva koja se tiču standarda i praćenja ljudskih prava.

 Dječja prava  25.03.2024
Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

U Crnoj Gori neophodno je kreirati politike i osigurati uslove za smanjenje nejednakosti i unapređenje socijalne inkluzije starijih, za šta je preduslov obezbjeđenje poštovanje njihovih ljudskih p...

 Dječja prava  25.03.2024
Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore objavio je danas javni poziv za izbor članova/ica Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana i poziva zainteresovanu djecu da pošalju prijave u narednih 20 da...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h