Čestitka povodom Svjetskog dana slobode medija

2016-05-05 09:31:11

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore svim crnogorskim novinarma i zaposlenima u sredstvima javnog informisanja čestita 3. maj, Svjetski dan slobode medija.  Ovaj datum prilika je da se podsjeti i ukaže na veliki značaj medija  za društvo  i državu, jer stepen slobode novinarstva, kao i nivo zaštite novinara u jednom društvu svjedoče o stepenu njegovog demokratskog razvoja i njegove otvorenosti.

Zaštitnik u prethodne dvije godine nije primio ni jednu pritužbu koja se odnosila na povredu prava na slobodu izražavanja, ali s pažnjom prati dešavanja na medijskoj sceni, budući da sloboda medija i sloboda izražavanja predstavljaju preduslov za ostvarivanje ljudskih prava i sloboda.

Potrebno je predano i kontinuirano raditi na podizanju demokratskih standarda, u smislu omogućavanja novinarima da svoj posao rade u bezbjednim uslovima, jer bez slobode medija nema demokratije.

U Izvještaju o radu za 2015. godinu Zaštitnik je istakao da zabrinjava nastavak ugrožavanja sigurnosti novinara i njihove imovine. Prema podacima Uprave policije u 2015.godini registrovano je 15 slučajeva u kojima se kao oštećeni pojavljuju novinari, mediji ili njihova imovina. Od 15 slučajeva u osam (8) su identifikovane  osobe za koje se sumnja da su učinile te delikte (do februara 2016. godine kada su na zahtjev Zaštitnika dostavljeni podaci), dok se na identifikovanju ostalih radi.

Posebno zabrinjavaju nerasvijetljeni slučajevi iz prethodnog perioda, pa je potrebno da nadležni organi intenziviraju rad i ulože sve potrebne napore da se slučajevi napada na novinare i imovinu medija rasvijetle i akteri procesiraju. S tim u vezi, smatramo da je važno omogućiti i da Komisija za istrage napada na novinare što prije profunkcioniše u punom kapacitetu i ostvari u cjelosti svoj mandat i zadatke.

 Zaštitnika zabrinjavaju i podaci koje saopštava Sindikat medija o uslovima rada novinara, otkazima i napuštanju novinarske profesije. Zato je potrebno poboljšati uslove rada i regulisati status svih medijskih radnika jer nezavidan ekonomski položaj može negativno uticati i na profesionalnost i na samostalnost.

Sa druge strane, potrebno je raditi i na smanjenju polarizacije medijske scene, neophodno je ojačati samoregulaciju i uložiti napor kako bi zaživjela dosljedna primjena usvojenih izmjena i dopuna Kodeksa novinara.

Iako navedeni podaci i druga saznanja predstavljaju jasan signal da je potreban kontinuiran rad kako bi se u oblasti medija stanje unaprijedilo, Zaštitnik vjeruje da će novinari objektivnim i profesionalnim izvještavanjem nastaviti da uspješno vrše svoju veoma važnu ulogu u društvu, a da će država ispuniti svoju obavezu osiguravajući im uslove za slobodan i nesmetan rad.

Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h