Sastanak sa predstavnicima NVO UMHCG

2018-05-31 11:38:24

Zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković održao je radni sastanak sa članovim nevladine organizacije “Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore”: koordinatorkom Pravnog programa i antidiskriminacije Miroslavom Ivanović i saradnicama Andreom Kovačević i Anelom Bojić.

Cilj sastanka je bio unaprjeđenje saradnje između civilnog sektora institucije Zaštitnika, kao i bliže upoznavanje sa problemima i izazovima u radu prilikom  ispitnog  postupka  pred Zaštitnikom. U tom smislu gosti su imali priliku da prođu kroz instituciju, upoznaju se sa strukturom i operativnim funkcijama administracije.

Istaknuto je da Zaštitnik ima ključnu ulogu u promociji, otklanjanju i rješavanju slučajeva diskriminacije, posebno imajući u vidu da je institucija postala vidljivija i znatno osnažena unazad nekoliko godina.

Tom prilikom, predstavnici civilnog sektora naveli su sa kojim se sve problemima suočavaju osobe sa invaliditetom u Crnoj Gori u oblasti pristupačnosti, socijalne zaštite, zdravstvenoj zaštiti i nepostojanju jedinstvene elektronske baze podataka potkrijepivši primjerima iz prakse. U tom smislu, upoznali su predstavnike institucije Zaštitnika o već pokrenutom sudskom postupku za zaštitu od diskriminacije po osnovu invaliditeta u oblasti samostalnog života i života u zajednici.

Kako je institucija Zaštitnika tokom 2015 i 2016. godine po tužbama članova te NVO stupila u parnicu u svojstvu umješača  u više postupaka, to je razmatrana mogućnost ponovnog učešća u sudskom postupku.

Nakon konstruktnog dijaloga sa ovom organizacijom, zaključeno je da je neophodno staviti akcenat na promociju zaštite od diskriminacije, a kod učinjenih povreda prava licima sa invaliditetom, pribjeći sudskoj i kvazi sudskoj zaštiti pred institucijom Zaštitnika.

Sastanak sa predstavnicima NVO UMHCG Sastanak sa predstavnicima NVO UMHCG Sastanak sa predstavnicima NVO UMHCG
 Dječja prava  25.03.2024
Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

U Crnoj Gori neophodno je kreirati politike i osigurati uslove za smanjenje nejednakosti i unapređenje socijalne inkluzije starijih, za šta je preduslov obezbjeđenje poštovanje njihovih ljudskih p...

 Dječja prava  25.03.2024
Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore objavio je danas javni poziv za izbor članova/ica Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana i poziva zainteresovanu djecu da pošalju prijave u narednih 20 da...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h