Savjetnica na Akademiji za ljudska prava

2018-06-18 09:10:00

 

Savjetnica u instituciji Zaštitnika, Jovana Đurović, bila je učesnica Akademije za ljudska prava, koja je od 4-8. juna održana u Helsinkiju (Finska).

Cilj Akademije, koju su organizovali Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Evropska mreža nacionalnih institucija za ljudska prava (ENNHRI), je pružanje praktične obuke osoblju nacionalnih institucija za ljudska prava  i stvaranje okruženja za razmjenu dobrih praksi.

U radu Akademije učestvovalo je 27 predstavnika nacionalnih Institucija za ljudska prava i slobode iz cijelog OEBS regiona.

Fokus ovogodišnjeg, petog izdanja Akademije, bio je uloga NHRI u zakonodavstvu i promociji i zaštiti branitelja ljudskih prava (HRD) i demokratskog prostora uopšte.

U dijelu zakonodavstva učesnici su diskutovali o tome kako NHRI mogu doprinijeti različitim fazama zakonodavnog procesa, od iniciranja do implementacije. Djelujući na svoja nacionalna iskustva, učesnici su stekli uvide na različite načine na koje zakonodavni rad obavljaju NHRI-ji širom regiona.

Colin Caughei iz Komisije za ljudska prava u Sjevernoj Irskoj predstavio je "sistem saobraćajnog svijetla" koji se koristi u izveštajima o ljudskim pravima. Teme zabrinutosti dobijaju "crveno svetlo", dok su oni gdje je napredak vlade već postignut dobio "zeleno svijetlo". Sistem olakšava efikasno praćenje uticaja na zakonodavstvo i prioritizaciju pratećih aktivnosti prema vladi.

Ovogodišnja Akademija je proslavila branioce ljudskih prava i obezbijedila obuku o ulozi NHRI u zakonodavnom procesu i promovisanju i zaštiti branitelja ljudskih prava i šireg demokratskog prostora. Same nacionalne Institucije za ljudska prava su zaštitnici ljudskih prava koji promovišu i zaštitu održivog okruženja za ljudska prava u Evropi, u bliskoj saradnji sa drugim akterima ljudskih prava.

ODIHR i ENNHRI potpisali su u Helsinkiju Memorandum o razumijevanju (MoU) koji predstavlja osnovu za buduću saradnju u širokom spektru aktivnosti i naglašava važnost NHRI-a u regionu OEBS-a.

 

Savjetnica na Akademiji za ljudska prava Savjetnica na Akademiji za ljudska prava Savjetnica na Akademiji za ljudska prava
 Dječja prava  25.03.2024
Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

U Crnoj Gori neophodno je kreirati politike i osigurati uslove za smanjenje nejednakosti i unapređenje socijalne inkluzije starijih, za šta je preduslov obezbjeđenje poštovanje njihovih ljudskih p...

 Dječja prava  25.03.2024
Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore objavio je danas javni poziv za izbor članova/ica Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana i poziva zainteresovanu djecu da pošalju prijave u narednih 20 da...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h