Realizovan GIZ program razmjene službenika

2018-06-18 09:24:43

Samostalna savjetnica u Sektoru za zaštitu od diskriminacije, manjinska prava i rodnu ravnopravnost, Milena Krsmanović učestvovala je na Programu razmjene zaposlenih između tijela za zaštitu ravnopravnosti u regionu na poziv Njemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ). Savjetnica je boravila u instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije od 04.06. do 15.06.2018. godine.

Program razmjene dio je planiranih aktivnosti u okviru projekta Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu - prava reforma koji ima za cilj unapređenje regionalne saradnje na realizaciji Poglavlja 23 i 24 pravne tekovine Evropske unije. Jedan od važnih aspekata projekta je anti-diskriminacija u skladu sa kojim Njemačka organizacija za tehničku saradnju podržava saradnju i razmjenu iskustava i znanja između tijela za jednakost zemalja zapadnog Balkana.

Boravak u instituciji Poverenika bio je koristan sa više aspekata, najprije u usvajanju standarda karakterističnih za rad ovog tijela za jednakost, razmjene najboljih iskustava u postupanju po obraćanjima građana - pritužbama, te djelovanju u cilju promocije antidiskriminacionog prava i prakse i prevencije diskriminacije. Savjetnica je imala priliku da u toku dvonedjeljnog rada na aktivnostima iz djelokruga nadležnosti Poverenika usvoji određena znanja procesno-pravnog i meritorno-pravnog karaktera, bolje se upozna sa načinom rada po pritužbama, standardima dokazivanja karakterističnim za postupke za zaštitu od diskriminacije i sagleda način primjene statističkih podataka kao važnog dokaznog sredstva.

Pratila je i učestvovala u radu na promotivnim i aktivnostima koje prate odnose sa javnošću, izvještavanje o radu Poverenika i reagovanje Poverenika na akte diskriminacije putem saopštenja i upozorenja. Značajan je bio i aspekt upoznavanja sa pisanjem i realizacijom projekata za koje aktivnosti je zadužena posebna služba Poverenika koja se bavi isključivo segmentom apliciranja za projekte kod različith međunarodnih donatora, realizacije projektinih aktivnosti i pisanja publikacija/priručnika i drugog materijala edukativno-promotivnog karaktera.

Cilj je pojedine segmente iskustva primijeniti u svakodnevnom radu kao i održati kontakt sa kolegama iz institucije Poverenika radi buduće saradnje i zajedničkog djelovanja na prevenciji i zaštiti od diskriminacije.

U okviru istog programa razmjene u instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore boravila je savjetnica Jelena Simović iz institucije Ombudsmena BiH, sa sjedištem u Banjaluci. Ona je sa kolegama iz sektora za zaštittu od diskriminacije imala priliku da razmijeni iskustva, upozna se sa predmetima, primjerima iz prakse, da sugestije i predloge kao i da predstavi način rada institucije iz koje dolazi.

Realizovan GIZ program razmjene službenika Realizovan GIZ program razmjene službenika Realizovan GIZ program razmjene službenika Realizovan GIZ program razmjene službenika Realizovan GIZ program razmjene službenika Realizovan GIZ program razmjene službenika
Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h