Balkanski barometar:Najveće povjerenje u instituciju Ombudsmana

2018-07-10 08:22:04

 

Građani Crne Gore, u odnosu na institucije, najviše povjerenja imaju u Ombudsmana, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja Balkanski barometar za 2018. godinu.

Četvrti nastavak Balkanskog barometra, sveobuhvatan je pregled percepcija i očekivanja građana širom regiona Jugoistočne Evrope (SSE), a sproveo ga je Savjet za regionalnu saradnju.

U okviru poglavlja “Percepcija o javnim institucijama i uslugama” (strana 118) , između ostalog se navodi da građani i dalje slabo ocjenjuju Vlade širom regiona. Takođe se kaže da su nezavisne institucije ocijenjene bolje od državnih.

U odnosu na ponuđene institucije (Sudovi i sudstvo; Parlament; Vlada; Ombudsman; Vrhovna revizorska institucija), 28 odsto građana regiona smatra da je parlament najmanje pouzdana institucija, dok najveće povjerenje imaju ombudsmanske institucije - 37 procenata.

“Na pojedinačnom nivou, manje od polovine populacije vjeruje navedenim institucijama, s izuzetkom ombudsmana Kosova (61%) i Ombudsmana Crne Gore (52%) i pravosudnog sistema Cg”, navodi se u izvještaju Balkanskog barametra.

Podatak da instituciji Ombudsmana u Crnoj Gori vjeruje najveći broj njenih građana anketiranih za potrebe ove važne međunarodne inicijative za nas je dodatno značajan jer se istraživanje sprovodi nezavisno od domaćih institucija/organa/organizacija. U tom smislu vjerujemo da je to još jedan dokaz povjerenja koje se mora opravdati u našem daljem radu.

Institucija Zaštitnika podsjeća da je sličan rezultat zabilježen i prilikom istraživanja za 2017.godinu, odnosno da su građani i tada iskazali stav najvećeg povjerenja u odnosu na ombudsmanske institucije (https://www.rcc.int/seeds/files/RCC_BalkanBarometer_PublicOpinion_2017.pdf)

I ovom prilikom Zaštinik poziva građane da se obraćaju instituciji u slučajevima kad smatraju da im je potrebna pomoć i zaštita  u ostvarivanju prava i sloboda.

Kompletan document dostupan je na linku:

https://www.rcc.int/seeds/files/RCC_BalkanBarometer_PublicOpinion_2018.pdf

Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h