Savjetnice na okruglom stolu „Položaj žena sa invaliditetom u Crnoj Gori"

2018-07-18 13:31:12

Glavna Savjetnica Zaštitnika Marina Perišić i Samostalna savjetnica Milena Krsmanović učestovale su na Okruglom stolu „Položaj žena sa invaliditetom u Crnoj Gori“ na poziv nevladine organizacije Ženska alijansa za razvoj iz Nikšića.

Učesnici/ce skupa razmijenili/le su iskustva sa stanovišta svojih nadležnosti i relevantnih saznanja o položaju žena sa invaliditetom, postignutom napretku u zaštiti od diskriminacije, te izazovima zakonodavnog i institucionalnog okvira u ostvarivanju djelotvorne zaštite i ravnopravnosti ove respektne grupe.

Samostalna savjetnica Milena Krsmanović govorila je na temu ostvarivanja ljudskih prava pred nezavisnim institucijama i podsjetila na nadležnosti Zaštitnika kao institucionalnog mehanizma za zaštitu od diskriminacije, procesne olakšice postupka za zaštitu od diskriminacije koji se vodi pred Zaštitnikom, broju i strukturi predmeta u kojima se postupa po obraćanjima žena i osoba sa invaliditetom. Savjetnica je govorila i o dvostrukoj diskriminaciji žena sa invaliditetom, izazovima u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava, postignutim rezultatima na unapređenju zakonodavnog okvira u oblasti zaštite od diskriminacije i nedostacima koje prati nepotpuna primjena propisa i deficitarnost jasno definisanih budžetskih linija za ostvarivanje rodne ravnopravnosti i ravnopravnosti osoba sa invaliditetom.

Izlaganja učesnika/ca su praćena aktivnom diskusijom i konstruktivnim predlozima za uspostavljanje međusektorske saradnje i primjenu programa i mjera za socijalno uključivanje žena sa invaliditetom radi postizanja punog razvoja, napretka i osnaživanja na osnovama ravnopravnosti i nediskriminacije.

Na skupu su učestvovali/le predstavnici/ce Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva sporta, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, predstavnici/ce opštine Nikšić, Centra za socijalni rad - Biro rada Nikšić i nevladinog sektora koji aktivno djeluje na prevenciji i zaštiti od diskriminacije žena sa invaliditetom.

Savjetnice na okruglom stolu  „Položaj žena sa invaliditetom u Crnoj Gori" Savjetnice na okruglom stolu  „Položaj žena sa invaliditetom u Crnoj Gori"
Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h