Posjeta ustanovi "Kakaricka gora"

2018-07-18 14:25:39

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, sa zamjenicima Snežanom Mijušković i Sinišom Bjekovićem posjetio je ustanovu za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori.

Oni su sa direktorom ustanove, Aleksandrom Radinović, njegovim zamjenikom dr Ljubinkom Kaluđerovićem  i saradnicima razgovarali o funkcionisanju, kapacitetima i drugim pitanjima iz domena njihove nadležnosti.

Javna ustanova za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica je ustanova specijalizovana za tretman bolesti zavisnosti. Osnovana je 2008. godine od strane Skupštine Glavnog grada- Podgorica. Do 2015. godine kapaciteti Javne ustanove su bili predviđeni samo za zavisnike, a od decembra 2015. godine osposobljeni su i kapaciteti za zavisnice.

Direktor Radinović podsjetio je da tretman bolesti zavisnosti u Javnoj ustanovi podrazumijeva promjenu životnog stila, pojašnjavajući da se promjena ranijeg životnog stila, odnosno destruktivnog i autodestruktivnog obrasca ponašanja klijenta/klijentkinje odvija sistemski, organizovano i kontinuirano.

Kako je naveo, osnovne programske aktivnosti sprovode se kroz savremene metode rada, psihoterapijsku podršku, sociopodršku i savjetovanje, radno-okupacionu terapiju kao i praćenje opšteg zdravstvenog stanja.

Čelnici ustanove ukazali su da u toku rada sa klijentima/klijentkinjama prepoznaju njihovu potrebu za druženjem, resocijalizacijom i ponovnim integrisanjem u normalne životne tokove i da im se omogućava praćenje kulturno-umjetničkih dešavanja, organizuju se izleti, kao i akcije kojima se doprinosi razbijanju predrasuda o bolesti zavisnosti.

Saopštili su da je do sada više od 400 osoba ušlo u tretman, kao i da ima značajan broj onih koji su ispunili svoj cilj i promijenili život i navike. Trenutno je 47 osoba na rezidentnom i nerizidentnom tretmanu, kapacitetu nisu popunjeni tako da ne postoje liste čekanja na prijem.

Razgovarano je i o izazovima sa kojima se suočavaju u radu, pratećim problemima koji se javljaju uz bolesti zavisnosti, povratništvo i sl.

Zaštitnik je u odnosu na mandat institucije ukazao na oblasti u kojima postoji interesovanje za eventualne probleme u ostvarivanju prava i sloboda korisnika. On je naveo da do sada nije bilo obraćaja Zaštitniku od strane ovih osoba.

On je rekao da se u kontinuitetu prate aktivnosti ustanove  i iskazao podršku za zalaganje i dosadašnje rezultate.

„Ovdje smo danas da neposredno vidimo kako stvari funkcionišu i da razmijenimo informacije i interesovanja. Uspjeh ove ustanove, uspjeh je zajednice, grada i države“, kazao je Zaštitnik Baković.

Zajednički je ocijenjeno da je potrebna veća podrška nadležnih državnih organa, promovisanje pojedinačnih uspješnih primjera i podizanje svijesti javnosti o važnosti adekvatne reintegracije u društvo korisnika nakon tretmana.

Predstavnici institucije obišli su prostorije za smještaj, rekreaciju, okupacionu terapiju, vinograd, baštu i ostale sadržaje koje koriste osobe smještene u ustanovi.

Posjeta ustanovi "Kakaricka gora" Posjeta ustanovi "Kakaricka gora" Posjeta ustanovi "Kakaricka gora" Posjeta ustanovi "Kakaricka gora" Posjeta ustanovi "Kakaricka gora" Posjeta ustanovi "Kakaricka gora" Posjeta ustanovi "Kakaricka gora" Posjeta ustanovi "Kakaricka gora"
Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h