U Beranama i Rožajama o položaju romske i egipćanske zajednice

2018-07-20 13:33:43

Zamjenici Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Snežana Mijušković i Siniša Bjeković sa saradnicima su posjetili Berane i Rožaje, kako bi sa nadležnima razgovarali o položaju romske i egipćanske zajednice.

U Beranama su održani posebni sastanci sa predsjednikom Opštine Dragoslavnom Šćekićem i njegovim saradnicama kao i sa predstavnicima romske zajednice.

Gospodin Šćekić je predstavio aktivnosti i planove Opštine u vezi sa unaprjeđenjem položaja ove populacije. Teme razgovora, između ostalog bili su komunalni problemi u naseljima Talum i Riversajd, upis u osnovne i srednje škole, maloljetnički ugovoreni brakovi kao i mjere kojima se može unaprijediti integracija romskog i egipćanskog  naroda. On je ukazao da je Opština finansirala snimanje filma ,,Neprimijećen“, obilježila Međunarodni dan Roma, promoviše uključivanje u sportske aktivnpst i sl. Takođe je razgovarano i o Memorandumu o saradnji u okviru programa Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja romske zajednice na lokalnom nivou (ROMACTED),koji su potpisali predstavnici Vlade, osam crnogorskih opština, (među kojima je Berane) i Savjeta Evrope.

Zamjenici Zaštitnika naveli su da su prepoznata zalaganja Opštine Berane da konkretnim akcijama unaprijedi položaj svojih sugrađana, pripadnika romske i egipćanske populacije.  Zajednički je ocijenjeno da je potrebno posvetiti više pažnje kako bi se problemi sa kojima se suočavaju riješili sistemski i održivo kao i da će se u tom pravcu nastaviti saradnja između Opštine Berane i institucije Ombudsmana.

Predstavnici Roma iz Berana i Rožaja govorili su o problemima sa kojima se suočavaju o svakodnevnom funkcionisanju, predočili svoje viđenje ostvarivanja zdravstvene, socijlane zaštite i školovanja. Za neke od problema Zaštitnik će zatražiti informacije i od nadležnih državnih organa i u kontinuitetu pratiti realizaciju mjera.

Glavni administrator Opštine Rožaje, Redžep Kurbardović, kazao je da u toj Opštini živi 16 romskih i egipćanskih porodica, da je jedan dio njih integrisan u zajednicu, te da ne postoje ozbiljniji problemi sa stanovišta djelovanja lokalne samouprave kada su ove zajednice u pitanju.  

U Beranama i Rožajama o položaju romske i egipćanske zajednice U Beranama i Rožajama o položaju romske i egipćanske zajednice
Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h