Završeni "Dani Zaštitnika" u tri opštine

2018-07-27 10:51:59

 

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, boravio je sa zamjenicima i savjetnicima u Pljevljima, Šavniku i Žabljaku 25. i 26. jula, u okviru održavanja „Dana Zaštitnika“.

Tokom razgovora sa predstavnicima Institucije građani su podnosili pritužbe, dobili pravne savjete i druge informacije u vezi sa problemima u ostvarivanju svojih prava i sloboda.

Tokom održavanja „Dana Zaštitnika“ održani su sastanci sa predsjendikom Skupštine opštine Šavnik Jugoslavom Jakićem i predsjednikom opštine Žabljak – Veselinom Vukićevićem.

Oni su predstavili aktivnosti i planove opština, sa akcentom na sistemima socijalne i dječje zaštite, planovima razvoja lokalne samouprave i turističkim potencijalima. Ukazali su na aktuelne probleme sa kojima se suočavaju, prvenstveno na zapošljavanje, iseljavanje stanovništva, infrastrukturne probleme u seoskim sredinama, starenje populacije i sl.

Zaštitnik je u razgovoru sa lokalnim novinarima ukazao da broj podnijetih pritužbi – 25, nije veliki ali da su problemi na koje su građani ukazali složeni i teški. Pritužbe su se odnosile na ostvarivanje prava iz imovinsko-pravnih odnosa, upravnih i sudskih postupaka, porodičnih odnosa, socijalne zaštite, prava iz rada i po osnovu rada.

Predstavnici Institucije posjetili su u Pljevljima Dom za stare koji je otvoren u aprilu ove godine. U Domu koji ima kapacitet za 68 korisnika trenutno je smješteno njih 19. Direkotrica Doma, Mersida Aljićević predstavila je dosadašnja iskustva zaposlenih i korisnika, planove za unapređenje radno-okupacione terapije, korišćenja prostornih kapaciteta i dr pitanja u vezi sa funkcionisanjem ove ustanove.

Takođe, obavljene su i posjete centrima za socijalni rad Pljevlja i Žabljak, a sa direktoricom Brankom Danilović razmotreni su neki od aktuelnih slučajeva pred Zaštitnikom i razmijenjene informacije iz domena nadležnosti.

Zaštitnik se sastao i sa rukovodiocem Osnovnog državog tužilaštva Milivojem Tomčićem a predstavnici Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture obišli su granični prelaz Ranče.

 

Završeni "Dani Zaštitnika" u tri opštine Završeni "Dani Zaštitnika" u tri opštine Završeni "Dani Zaštitnika" u tri opštine Završeni "Dani Zaštitnika" u tri opštine Završeni "Dani Zaštitnika" u tri opštine Završeni "Dani Zaštitnika" u tri opštine Završeni "Dani Zaštitnika" u tri opštine Završeni "Dani Zaštitnika" u tri opštine Završeni "Dani Zaštitnika" u tri opštine Završeni "Dani Zaštitnika" u tri opštine Završeni "Dani Zaštitnika" u tri opštine
Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h