Sastanak Zaštitnika i ministra prosvjete

2018-09-26 10:51:16

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković i zamjenica Snežana Mijušković razgovarali su sa ministrom prosvjete Damirom Šehovićem i njegovom saradnicom Arijanom Nikolić Vučinić.

Povod za sastanak, koji je organizovan na inicijativu Zaštitnika, bio je razgovor o realizaciji zaključaka i preporuka Zaštitnika kao i razmatranje mogućnosti za dalje unapređenje saradnje.

Razgovarano je o najčešćim obraćanjima građana iz oblasti obrazovanja, s akcentom na slučajeve koji se tiču postupanja škola, vrtića, inspekcijskih službi, komisija i sl.

Zaštitnik i ministar Šehović saglasili su se da je međuinstitucionalna saradnja ključna za unaprjeđenje kvaliteta sistema javne uprave i odnosa prema građanima. Takođe je istaknuta potreba intenziviranja kontakata između stručnih službi, ili pak blagovrmenog informisanja drugih nadležnih ogana, kako bi se najefikasnije djelovalo u predmetima i otklonile eventualne povrede prava na koje građani ukazuju.

Ukazano je na vidljive rezultate rada resornog ministarstva, ali i na važnost dobre komunikacije u vezi sa inkluzivnim obrazovanjem, organizovanjem učeničkog  prevoza, prebukiranosti vrtića, prepisivanjem djece u druge razrede i škole, ravnopravnoj upotrebi pisama i sl.

Ombudsman je naveo da Ministarstvo i institucija Zaštitnika imaju istu misiju kada je u pitanju ostvarivanje najboljeg interesa djece i mladih u vaspitno-obrazovnom procesu, a ministar se saglasio da se samo zajedničkim radom mogu postići optimalni rezultati u obrazovnom sistemu.

Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h