Zaštitnik na međunarodnoj konferenciji ombudsmana u Bačkoj Topoli

2018-10-01 10:29:45

 

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković i samostalna savjetnica Milana Bjović bili su učesnici međunarodne konferencije na kojoj se razgovaralo o dosadašnjim iskustvima i pravcima daljeg razvoja institucija ombudsmana.

Konferencija, koju je uz podršku OEBS-a organizovalo Udruženje lokalnih ombudsmana Srbije (ULOS), održana je 27. i 28. oktobra u Bačkoj Topoli (Srbija).

Govoreći o razvoju institucije Ombudsmana u Crnoj Gori, Zaštitnik je ukazao na zakonska rješenja i ustavnu poziciju, a detaljnije je predstavio mandat, postupanje po pritužbama, najčešća obraćanja građana, odnos sa institucijama sistema i td.

On je kazao da se ne smije zaboraviti da je građanin nosilac suvereniteta i da je on u centru sistema, te da još ima izazova u dostizanju principa tkz „dobre uprave“ .

„Iako posmatrano u odnosu na ombudsmanske institucije u svijetu, naša možda još uvijek relativno mlada – ove godine obilježićemo 15 godina od osnivanja, smatramo da se može primijetiti da raste uloga u društvu i da postajemo prepoznatljiva kao faktor koji ima uticaj da izazove promjene i popravi stanje u cilju efikasnijeg ostvarivanja prava i sloboda građana“, rekao je Zaštitnik Baković.

Prema njegovim riječima, kroz saradnju sa javnim vlastima, datim preporukama i odnosom prema njima, pokazalo se  kako rad Ombudsmana ima pozitivan efekat na kvalitet rada administracije, što jeste u srži naše misije.

„Iako pratimo rad i postupanje nadležnih državnih organa u dosadašnjem radu trudili smo se da ne dupliramo njihov posao. Naša svrha nije da zamijenimo ulogu bio kog organa ili organizacije, kao što nam opredjeljenje nije davanje što većeg broja preporuka kao cilj sam za sebe, već se trudimo da „pokrenemo“ sistem da profunkcioniše i da na što brži, efikansiji i kvalitetniji način napravimo potrebnu promjenu nabolje, svima na korist“, naveo je on.

Na okruglom stolu „Dosadašnja iskustva i pravci daljeg razvoja Ombudsmana “, predstavljeni su razvoj institucije ombudsmana u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji i AP Vojvodina. Saopšteno je da podaci pokazuju konstantan trend povećanja obraćanja, što ujedno govori i o povećanju povjerenja u ove institucije kao i o većoj svijesti i znanju građana o svojim pravima. Posebno je istaknuta važnost razmjene regionalnh iskustava zbog sličnih sistema i izazova sa kojima se suočavaju zemlje ovog regiona.

Predstavnici lokalnih ombudsmana Srbije kolegama iz regiona prenijeli su svoja iskustva u radu, probleme sa kojima se suočavaju a koji se uglavnom tiču raznorodnih rješenja u odlukama lokalnih samouprava o njihovom osnivanju, što se direktno odražava na opseg nadležnosti i mogućnost djelovanja.

S obzirom na činjenicu da su u regionu jedini sa institutom lokalnog ombudsmana, a da neke države imaju područne kancelarije/urede, iz ULOS-a su predstavili prednosti svog načina rada i organizacije posla, s akcentom na rasterećenje republičkog kao i pokrajinskog Zaštitnika.

Učesnici skupa ukazali su na važnost postojanja lokalnih ombudsmana jer se oni nalaze „na izvoru života“, jer su najbliži građanima i po prirodi stvari trebalo bi da im prvenstveno pomognu kako ne bi lutali u ostvarivanju svojih prava.

Na skupu je ocijenjeno da je institut ombudsmana, u svim svojim oblicima usostavljanja, u regionu našao svoje mjesto u pravnom sistemu i zaživio kod građana. Predstavnici lokalnih ombudsmana govorili su i o modelima odluka o osnivanju institucije lokalnih ombudsmana, iskustvima u funkcionisanju, zaštiti prava pred Ustavnim sudom a analizirane su i odluke o osnivanju i ukazano na slabosti i moguća rješenja za unapređenja.

Neke od tema bile su i zaštita prava građana u postupcima javnih izvršitelja, unapređenje rada lokalne samouprave kroz saradnju sa lokalnim ombudsmanima, advokatska praksa i lokalni ombudsmani kao i ideja o osnivanju kacelarije lokalnog ombudsmana  za više opština u Republici Srbiji.

 

Zaštitnik na međunarodnoj konferenciji ombudsmana u Bačkoj Topoli Zaštitnik na međunarodnoj konferenciji ombudsmana u Bačkoj Topoli Zaštitnik na međunarodnoj konferenciji ombudsmana u Bačkoj Topoli Zaštitnik na međunarodnoj konferenciji ombudsmana u Bačkoj Topoli Zaštitnik na međunarodnoj konferenciji ombudsmana u Bačkoj Topoli
 Dječja prava  25.03.2024
Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

U Crnoj Gori neophodno je kreirati politike i osigurati uslove za smanjenje nejednakosti i unapređenje socijalne inkluzije starijih, za šta je preduslov obezbjeđenje poštovanje njihovih ljudskih p...

 Dječja prava  25.03.2024
Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore objavio je danas javni poziv za izbor članova/ica Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana i poziva zainteresovanu djecu da pošalju prijave u narednih 20 da...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h