Zamjenica Mijušković na konferenciji „Saradnjom do kvalitetnog obrazovanja"

2018-10-01 10:48:55

Zamjenica Zaštitnika za oblast prava djece, mladih i socijalno staranje, Snežana Mijušković govorila je na otvaranju konferencije „Saradnjom do kvalitetnog obrazovanja“ koju su organizovali nevladina organizacija Mladi Romi i Koalicija ''Ujedinjena podrška romskoj inkluziji u Crnoj Gori''.

Zamjenica Mijušković je ukazala j na preporuke koju je  Institucija dostavila Komitetu Ujedinjenih nacija (UN) u vezi sa primjenom Konvencije o pravima djece, a koje se odnose na oblast obrazovanja.

 „Potrebno je nastaviti sa aktivnostima na povećanju kapaciteta predškolskih i osnovnoškolskih ustanova, kontinuirano raditi na povećanju kvaliteta i bezbjednosti obrazovnih ustanova sa posebnim naglaskom na uvođenje interaktivnog metoda nastave boljom opremljenošću škola, povećanjem nastavnog kadra u odnosu na broj učenika, obuke nastavnika i njihovog većeg uključivanja u proces reforme“, navela je ona.

 Podsjetila je da su preporuke i da je potrebno obezbijediti da osnovno obrazovnaje bude besplatno za sve učenike, finansijska sredstava za vannastavne aktivnosti u školama, a naročito u ruralnim sredinama i malim gradovima.

 „Potrebno je osigurati da se djeci ne onemogućava obrazovanje po bilo kom osnovu, pojačati napore da se poboljša pristup kvalitetnom obrazovanju predškolskom osnovnoškolskom i srednjem u ruralnim sredinama i malim gradovima“, istakla je Mijušković.

 Ona je kazala da je Komitet UN-a u junu dostavio odgovor na preporuke u kojem je, kako je navela, pozdravio napredak, „ali je ponovio zabrinutost u pogledu kvaliteta obrazovanja, skrivenih troškova i prepreka za pristup obrazovanju za djecu sa nepovoljnim ili ugroženim situacijama“.

Na konferenciji su govorili i generalni direktor Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih  naroda i drugih nacionalnih zajednica u Ministarstvu prosvjete, Marash Dukaj, izvršni direktor NVO Mladi Romi, Samir Jaha, šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope u Crnoj Gori, Angela Longo, predstavnik Direktorata za unaprijeđenje i zaštitu prava manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Sokolj Beganaj.

Izlaganje su imali i prodekanka za nauku i međunarodnu saradnju na Filozofskom fakultetu, Biljana Maslovarić, predstavnica Romskog obrazovnog fonda, Marijana Blečić, espertkinja za politike u Regionalnom savjetu za saradnju , Aleksandra Bojadjieva kao i predstavnik Građanske alijanse, Milan Radović.

Zamjenica Mijušković na konferenciji „Saradnjom do kvalitetnog obrazovanja" Zamjenica Mijušković na konferenciji „Saradnjom do kvalitetnog obrazovanja"
Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h