Reagovanje povodom pokrenutog pitanja zaštite poslanika

2018-10-05 07:44:55

 

Povodom pokrenutog pitanja zaštite poslanika u obavljanju svog posla, od Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore komentar je zatražila Televizija Crne Gore. U nastavku teksta su pitanja i odgovori: 

 

RTCG: Na juče odrzanom okruglom stolu na kojem se pricalo o Javnom medijskom servisu u Crnoj Gori , poslanik DPS Luidj Skrelja je saopstio da je dan prije dozivio ozbiljnu prijetnju u centru Podgorice. Podsjetio je prisutne ucesnike i na napad od strane poslanika DFa koji se dogpodio u februaru prosle godine u holu Skupstine kada je poslanicima DFa ukinut imunitet.  Skrelja je pitao sefa delegacije EU u CG Aiva Orava da li smatra da on ima pravo na zastitu nakon svih ovih neprijatnosti. Orav mu je kazao da su napadi rizik poslanickog posla.

-Molim vas da nam prokomentarisete izjavu sefa Delegacije EU u CG.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore uvijek do sada osudio je sve vrste pritisaka, prijetnji i napada na poslanike ali i druge nosioce javnih funkcija kao i učesnike javnog života.

U skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i međunarodnom praksom, nosioci javnih funkcija treba da trpe veći stepen kritike i verbalnih napada, pa čak i kada je to na granici uvredljivog i izloženiji su sudu javnosti. Međutim to nikako ne podrazumijeva maltretiranje, zastrašivanje ili nasilje bilo koje vrste.

Svi građani Crne Gore i oni koji se nađu na njenoj teritoriji imaju pravo na potpunu zaštitu fizičkog integriteta.

RTCG: Da li su napadi na političare pitanje struke ili je to napad na osnovna ljudska prava? Isto pitanje bi moglo da se odnosi i na nedavni napad na reditelja Danila Marunovica ili brojni napadi na novinare. Da li bi i oni trebalo da se tretiraju u kontekstu struke ili zaštite osnovnih ljudskih prava ?

Iz ugla naše institucije te dvije stvari su neodvojive, ne isključuju jedna drugu.

Međutim, nosioci nekih profesija izloženiji su napadima, ali zbog prirode i društvenog značaja posla kojim se bave, moraju biti i predmet stalne pažnje.

Naš stav je jednak u odnosu na sve profesije, a sa aspekta ljudskih  prava puna zaštita fizičkog integriteta mora se obezbijediti svim građanima.

 

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore

Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h