Zamjenica na konferenciji o braniocima ljudskih prava

2018-10-12 12:31:25

Zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Snežana Mijušković, učestvovala je na panel diskusiji povodom 20 godina od usvajanja Deklaracije o braniocima ljudskih prava, koja je danas održana na Pravnom fakultetu.

Ona je u okviru panela „Deklaracija i izazovi u djelovanju branilaca ljudskih prava“, govorila o mandatu Institucije, načinima postupanja, radu po pritužbama kao i dostignućima za 15 godina postojanja.

Zamjenica Mijušković predstavila je ključne podatke i ocjene iz Izvještaja o radu za prethodnu godinu, s osvrtom na saradnju sa organizacijama civilnog društva, medijima i međunarodnim organizacijama kao važnim partnerima s istom ili sličnom misijom rada u kontekstu ostvarivanja ljudskih prava i sloboda.

Navela je da su kontinuirana saradnja, podrška i razmjena znanja i iskustava među braniocima ljudskih prava neophodni- bez obzira na to u kojoj formi i na kom polju djeluju.

 „Naša nastojanja da jačamo proaktivnije djelovanje ogledaju se i u činjenici da imamo trend većeg broja postupaka pokrenutih po sopstvenoj inicijativi, da redovno, kada za to postoji potreba, saopštenjima i reagovanjima ukazujemo na pojave kako bi se preduprijedila dalja kršenja ljudskih prava“, navela je ona.

Mijušković je dodala da se pokazalo kako rad Ombudsmana može vremenom imati pozitivan efekat na kvalitet rada administracije, što jeste u srži misije Institucije.

Ona je posebno naglasila aktivnosti koje se sprovode s ciljem probližavanja Institucije građanima i promociji ljudskih prava i sloboda, kako opštoj populciji tako i posebno ranjivim grupama.

Govoreći o izazvima za dalji razvoj kapaciteta i rada Ombudsmana, zamjenica je ukazala na nastojanja da se unapređuju znanja, vještine i prakse zaposlenih posebno o međunarodnim standardima,  navodeći da je u vrhu prioriteta i dalje razvijanje metodologije rada, održivost ažurnosti u postupanju po pritužbama i skraćivanje ispitnog postupka.

Mijušković je dodala da se teži većem prisustvu u lokalnim zajednicama kroz održavanje „Dana Zaštitnika“, kao i unapređenju komunikacije s opštom i stručnom javnošću ali i uspostavljanju efikasnijih mehanizama praćenja primjene preporuka Zaštitnika upućenih organima javne vlasti i drugim subjektima.

„Iako posmatrano na ombudsmanske institucije u svijetu naša možda jeste još uvijek relativno mlada, smatramo da se mpže primijetiti da raste njena uloga u društvu i da postaje prepoznatljiva kao faktor koji ima uticaj da izazove promjene i popravi stanje u cllju efikansijeg ostvarivanja prava i sloboda građana“, zaključila je ona.

Na otvaranju konferencije, koju su organizovali Ministarstvo vanjskih poslova, Pravni fakultet i UN sistem u Crnoj Gori, govorili su generalni direktor za multilateralne poslove u Ministarstvu- Ivan Ivanišević, koordinatorka Sistema UN u CG-Fiona Mekluni kao i profesor sa Pravbog fakulteta Nebojša Vučnić.

Izlaganja su imali i načelnica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Biljana Pejović, predstavnik Kancelarije Visokog komesara UN za ljudska prava Pol Planas kao i raniji istraživač kršenja ljudskih prava –Aleksandar Saša Zeković.

Zamjenica na konferenciji o braniocima ljudskih prava Zamjenica na konferenciji o braniocima ljudskih prava
 Dječja prava  25.03.2024
Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

U Crnoj Gori neophodno je kreirati politike i osigurati uslove za smanjenje nejednakosti i unapređenje socijalne inkluzije starijih, za šta je preduslov obezbjeđenje poštovanje njihovih ljudskih p...

 Dječja prava  25.03.2024
Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore objavio je danas javni poziv za izbor članova/ica Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana i poziva zainteresovanu djecu da pošalju prijave u narednih 20 da...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h