Regionalna NPM konferencija u Prištini

2018-10-14 20:32:30

 

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković sa zamjenicom Zdenkom Perović i savjetnicom Mirjanom Radović, učestvovao je u radu reginalne konferencije nacionalnih preventivnih mehanizama Zapadnog Balkana pod nazivom “Mentalni poremećaji, lišenje slobode i ljudsko dostojanstvo”.

Konferenciju koja je 12. oktobra održana u  Prištini, organizovao je Savjet Evrope.

 U svom izlaganju na temu “Zaštita prava lica lišenih slobode sa mentalnim oboljenjima u zatvorskom sistemu i psihijatrijskim ustanovama”, Zaštitnik je ukazao na primjere dobre prakse, kao i na izazove sa kojima se NPM susreće u radu.

 U odnosu na Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, između ostalog je kazao da je prošle godine izrađen posebni Izvještaj o ostvarivanju prava mentalno oboljelih lica lišenih slobode, smještenih u ZIKS-u.

Tom prilikom je ustanovljeno da je gotovo kod polovine zatvorske populacije dijagnostifikovan neki vid mentalnog oboljenja ili poremećaja. Takođe, ustanovljeno je i da se u praksi još uvijek primjenjuje sredstvo prinude – vezivanje mentalno oboljelih lica, zavisnika od opojnih droga i drugih lica u kriznim situacijama. Zaštitnk je podsjetio na date preporuke, čije ispunjavanje će biti predmet posebne pažnje u narednom periodu.

 U odnosu na Specijalnu bolnicu za pshijatriju u Kotoru, Zaštitnik je ukazao na i dalje prisutan problem u vezi sa tzv. ”socijalnim pacijentima” i podsjetio na preporuke date nadležnim ministartvima i Bolnici, a koje se odnose na prekomjerno zadržavanje ovih pacijenata, odnosno osoba koje borave u Bolnici zato što još uvijek nisu stvoreni uslovi za njihov povratak u zajednicu, uz socijalnu i drugu podršku.

“Njihov dalji boravak u ovoj instituciji (neki borave 10, 20, pa i više godina) nije prihvatljiv. Ovaj problem ne može se riještiti na način što bi se ova lica izmjestila iz ove ustanove u drugu ustanovu, već je potrebno omogućiti im potpunu inkluziju u lokalnu zajednicu uz odgovarajuću pomoć i podršku”, naveo je Ombudsman.

 Zaštitnik je dio izlaganja posvetio pitanjima dobrovoljne i prisline hospitalizacije, posebno problematizujući pojavu da se pacijenti zvanično tretiraju kao dobrovoljni pacijenti, dok u stvarnosti borave u zaključanim institucijama koje ne mogu samovoljno napustiti u svakom trenutku.

 On je ukazao i na obavezu da se ovoj, posebno ranjivoj kategoriji, posveti puna pažnja, kako bi se spriječilo kršenje njihovih prava u praksi, a što zahtjeva punu stručnost i profesionalnost svih zaposlenih koji se bave prevencijom mučenja i zlostavljanja.

 Na kraju, Zaštitnik je najavio da će Institucija, i u svojstvu predsjedavajuće NPM mreže Jugoistočne Evrope, nastaviti da daje prioritet ovim pitanjima, što je bio i jedan od zaključaka sastanka mreže koji je Institucija organizavala u maju ove godine u Podgorici takođe na temu mentalnog zdravlja, odnosno sprječavanja samoubistava i predoziranja u zatvorima.

Regionalna NPM konferencija u Prištini Regionalna NPM konferencija u Prištini Regionalna NPM konferencija u Prištini Regionalna NPM konferencija u Prištini
 Dječja prava  25.03.2024
Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

U Crnoj Gori neophodno je kreirati politike i osigurati uslove za smanjenje nejednakosti i unapređenje socijalne inkluzije starijih, za šta je preduslov obezbjeđenje poštovanje njihovih ljudskih p...

 Dječja prava  25.03.2024
Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore objavio je danas javni poziv za izbor članova/ica Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana i poziva zainteresovanu djecu da pošalju prijave u narednih 20 da...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h