Savjetnica Krsmanović na radnoj grupi EQUINET-a

2018-10-15 13:29:30

Samostalna savjetnica u sektoru za zaštitu od diskriminacije, manjinska prava i rodnu ravnopravnost, Milena Krsmanović, učestvovala je u radu radne grupe „Equality law“ Evropske mreže tijela za jednakost (EQUINET), 11. oktobra na Malti.

Diskusija radne grupe bila je posvećena izradi konačne verzije nacrta dokumenta o diskriminaciji po osnovu godina života. Predstavnici tijela za jadnakost zemalja članica EQUINET-a predstavili su primjere na nacionalnom nivou u kojima je utvrđena diskriminacija u različitim oblastima društvenog života i djelovanja u kojima je razlikovanje izvršeno po osnovu godina života.

Poseban naglasak dat je ovom obliku diskriminacije u području zapošljavanja, pristupa dobrima i uslugama, zdravstvene zaštite, prava na porodični život, obrazovanja i stanovanja.

Predstavnici tijela za jednakost su imali priliku da predlože izmjene i dopune dokumenta o zastupljenosti diskriminacije po osnovu godina života sa stanovišta nacionalnih iskustava, predstave zakonski okvir koji tretira pitanje zabrane i zaštite od ovog oblika protivpravnog djelovanja i mehanizme zaštite pred nacionalnim institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Drugi dio diskusije bio je posvećen planovima za buduće djelovanje radne grupe pa je postignut konsenzus u vezi predloga da EQUINET buduće djelovanje usmjeri na jačanje statusa umješača pred Evropksim sudom za ljudska prava u slučajevima povrede prava iz čl. 14 Konvencije i Protokola br. 12 uz Konvenciju, a u vezi sa nekim drugim konvencijskim pravom ili pravom garantovanim nacionalnim zakonodavstvom. U tom smislu predloženo je praćenje predmeta upućenih Evropskom sudu na postupanje i saglasno okolnostima predmeta i njegovoj činjenično-pravnoj osnovi EQUINET bi upućivao inicijative za miješanje u tzv. strateškim predmetima.

 Dječja prava  12.04.2024
O dječjim pravima sa dejcom u Beranama i Mojkovcu

O dječjim pravima sa dejcom u Beranama i Mojkovcu

Zamjenica Zaštitnika sa savjetnicama obišla je osnovne škole “Vuk Karadžić”, “Radomir Mitrović”, Centar za socijalni rad i učenički dom u Beranama. Osnovnu školu “Vuk Karadžić�...

 Diskriminacija  11.04.2024
Zabrinjavajuće i neprihvatljivo obrazloženje odluke direktora Nikšićkog pozorišta

Zabrinjavajuće i neprihvatljivo obrazloženje odluke direktora Nikšićkog pozorišta

Odluka i obrazloženje umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta Janka Jelića o nezainteresovanosti za ponudu izvođenja predstave "IzloŽene", u kojoj se rasvjetljava tema rodne ravnopravnosti i...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h