Obrazovanjem protiv diskriminacije

2018-10-23 07:01:29

 

Zamjenica Zaštinika, Snežana Mijušković, govorila je na treningu o diskriminaciji za profesionalce koji rade u oblasti obrazovanja, koji je organizovala nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Trening koji je održan od 17. do 19. oktobra u Podgorici sastavni  je dio projekta 360° Pun krug za ljudska prava, koji teži da doprinese smanjenju diskriminacije i promociji tolerancije i poštovanja ljudskih prava u Crnoj Gori.

Zamjenica Mijušković govorila je o slučajevima iz prakse Zaštitnika koji se odnose na ostvarivanje prava na obrazovanje, a koji se mogu posmatrati i kroz prizmu diskriminacije.

Neki od primjera koje je predstavila odnose se na dobijanje asistenta u nastavi, prilagođenost objekata djeci sa invaliditetom, nasilju u školama i sl. Zamjenica Mijušković predstavila je i Preporuke Komiteta Ujedinjenih nacija za prava djeteta koje je država dobila u cilju unapređenja stanja u ovoj oblasti, a koje je Zaštitnik nedavno publikovao.

Cilj programa koji je koncipiran kao kombinacija teorijskog i interaktivnog i radioničarskog rada, bio je da nastavnike i druge profesionalce koji rade u obrazovanju (stručne službe, rukovodioce škola, savjete roditelja, stručna tijela i aktive) bolje upozna sa modernim konceptom ljudskih prava i diskriminacijom. Takođe, trening je ponudio i određene smjernice kako da ove teme budu adekvatno adresirane u svakodnevnom radu sa učenicima u formalnom obrazovnom sistemu.

Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h