Regionalna konferencija o toleranciji i inkluziji na Zapadnom Balkanu

2018-11-16 07:59:27

Evropska unija je objavila novu Strategiju za Zapadni Balkan čiji je akcenat, između ostalog, stavljen na promovisanje vladavine prava i zaštitu osnovnih sloboda. Postizanje ciljeva ove Strategije zahtijevaće dalju podršku institucijama koje podržavaju vladavinu prava i ljudska prava, uključujući poštovanje i zaštitu pripadnika nacionalnih manjina u svakoj zemlji.

Regionalna dimenzija aktivnosti iz Strategije sa identifikovanjem zajedničkih ciljeva biće uslov za postizanje ciljeva. To je potvrđeno regionalnim pristupom druge faze Zajedničkog programa Evropske unije/Savjeta Evrope „Horizontal Facility” za Zapadni Balkan i Tursku (HF) koja počinje u maju/junu 2019. godine.

Na osnovu ovog strateškog pristupa u Podgorici je 14. i 15.novembra održana Regionalna konferencija o toleranciji i inkluziji na Zapadnom Balkanu sa ciljem da doprinese identifikovanju zajedničkih potreba i prioriteta država korisnica programa u suzbijanju diskriminacije i promovisanju jednakosti. Promocija tolerancije i otvorenosti ka različitosti u društvima na Zapadnom Balkanu od velikog je značaja, ne samo za razvoj i sprovođenje uspješnih strategija integracije, već je i centralni preduslov za zaštitu pripadnika nacionalnih manjina i drugih vulnerabilnih grupa: otvorenost i tolerancija u društvu mogu biti ostvareni jedino ukoliko nisu ograničeni na određene prethodno definisane, već obuhvataju sve potencijalno ranjive grupe.

Konferencija je potvrdila opravdanost regionalnog pristupa i potrebu saradnje između tijela za jednakost, naročito nakon donošenja posljednjih preporuka Savjeta Evrope i Evropske komisije o standardima tijela za jednakost.

U okviru programa na skupu je govorio član Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije i zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda za oblast anti-diskriminacije,Siniša Bjeković, 

Brojnost učesnika konferencije, aktuelnost tema i jedinstvo institucija potvrđeno kroz stvaranje Regionalne mreže tijela za jednakost Zapadnog Balkana potvrda su dobre prakse, a činjenica što je ovaj skup održan u Crnoj Gori, uz njenu diplomatsku podršku dodatno daje na značaju u susret narednoj Regionalnoj konferenciji tijela za jednakost koju će Zaštitnik organizovati u oktobru sljedeće godine. 

Na fotografiji su Halvar Gorset, Rukovodilac Odjeljenja za zaštitu od diskriminacije Savjeta Evrope, , Angela Longo, Rukovodeća realizacije programa Savjeta Evrope u Crnoj Gori, Stefano Valenti Rukovodilac Odjeljenja za suzbijanje govora mržnje u Savjetu Evrope i Siniša Bjeković, Zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.  

Regionalna konferencija o toleranciji i inkluziji na Zapadnom Balkanu Regionalna konferencija o toleranciji i inkluziji na Zapadnom Balkanu
Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h