Odbor podržao je Izvještaj o zaštiti od diskriminacije

2018-11-22 13:33:07

 

Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore većinom glasova podržao je Izvještaj o zaštiti od diskriminacije sa stanovišta djelovanja institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore za period 1. 01. - 31. 07. 2018. godine.

Izvještaj je predstavio zamjenik Zaštitnika za oblast zaštite od diskriminacije, Siniša Bjeković, koji je kazao da građani u aktuelnom trenutku percipiraju diskriminaciju kao pojavu koja je manje prisutna u odnosu na 2017. godinu.” Ali je taj stepen i dalje visok, jer 80% građana smatra da trpi neki oblik diskriminacije ili ovu pojavu uočavaju u pojedinim oblastima”.

“U poređenju sa sličnim institucijama iz okruženja, broj predmeta u oblasti zaštite od diskriminacije i zabilježenih slučajeva diskriminacije pred institucijom Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore je veći u odnosu na broj predmeta pred tim institucijama”, rekao je zamjenik Bjeković.

Predstavljajući statističke podatke, saopštio je da su u radu bila 82 predmeta, a da su se pritužbe odnosile na diskriminaciju u područjima: rad i zapošljavanje (24 predmeta), postupci pred organima javne vlasti (18 predmeta), socijalna zaštita (12 predmeta), zdravstvena zaštita (šest predmeta), postupanje policije/unutrašnji poslovi (pet predmeta), postupci pred pravosudnim organima (četiri predmeta), pristup dobrima i uslugama (četiri predmeta), dok je u područjima penzijsko-invalidsko osiguranje, obrazovanje, porodično-pravni odnosi, mediji i javno informisanje zabilježen indikativno mali broj pritužbi (po jedna).

Kada je u pitanju rodno zasnovano nasilje, Zaštitnik je u radu imao dva predmeta u kojima je utvrđena povreda prava i date su preporuke i jedan predmet nasilja u porodici u kojem je, takođe, utvrđena povreda prava. Ukupno, u ovom izvještajnom periodu u 15 predmeta utvrđena je diskriminacija i/ili povreda drugog prava i date su preporuke.

Bjeković je podsjetio da sudovi, državna tužilaštva, organ uprave nadležan za policijske poslove i inspekcijski organi još uvijek nijesu ustanovili evidenciju u formi elektronski vođene baze podataka o podnijetim prijavama, pokrenutim postupcima i donijetim odlukama iz svoje nadležnosti u vezi sa diskriminacijom.

On je najavio da će izrada Studije “Istine i zablude o diskriminaciji” biti završena do kraja godine.

Članovi Odbora za ljudska prava i slobode ocijenili su da je Izvještaj kvalitetan, sistematičan i analitički dobro pripremljen. Naveli su da je Institucija sve vidljivija za građane kao i da je potrebno raditi na njenom daljem kadrovskom jačanju.

Predsjednik Odbora, Halil Duković kazao je da ohrabruje što se  u kontinuitetu sprovode obuke stručnog kadra, što je prepoznato i od strane Evropske komisije.

Ohrabrujućim smatra i činjenicu da je veliki broj predmeta u oblasti zaštite od diskriminacije riješen u postupku pred Zaštitnikom, navodeći da je važno da postoje razvijene institucije koje će znati da prepoznaju svaki vid diskriminacije i isti efikasno rješavaju.

Duković je kazao da Zaštitnik, kao nacionalni mehanizam za zaštitu od diskriminacije, mora imati najveću ulogu u ovoj oblasti, ali i u ostalim državnim organima treba organizovati dodatne obuke o diskriminaciji.

Na kraju izlaganja Zamjenik Bjeković je pozvao državne institucije, privredne subjekte, pojedince i druge organizacije da se uključe u pružanje podrške i pomoći, kao izraz solidarnosti sa romskim porodicama iz naselja Lovanja kod Tivta, čiji su domovi uništeni usljed posljedica požara koji je zahvatio ovu lokaciju.

Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h