Zaštitnik na konferenciji o zaštiti ličnih podataka

2018-12-06 19:31:22

Građani još uvjek nemaju dovoljno znanja kako da zaštite svoju privatnost i podatke o svojoj ličnosti, kazao je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković, navodeći da se pravo na privatnost svakodnevno krši u različitim oblastima društvenog života. 

On je na konferenciji „Zaštita podataka o ličnosti“, koju je organizovao skupštinski Odbor za ljudska prava u susret Međunarodnom danu ljudskih prava, rekao da u ovoj oblasti treba još puno da se radi i da je pred organima i institucijama još puno izazova.

Zaštitnik je  ukazao da se pravo na privatnost definiše na različite načine, i da se kao najsažetije definicije u teoriji navodi da je to „pravo da se bude sam“ ili „pravo da budem ostavljen na miru“.

„Zaštite prava na privatnost nema  bez zaštite podataka o ličnosti. Dakle, zaštita podataka o ličnosti važna je sa stanovišta zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda i u direktnoj vezi je sa pravom na privatnost, slobodom izražavanja i okupljanja“, rekao je on.

Kako je kazao, države imaju obavezu da poštuju ovo pravo, koje mogu da ograniče jedino u slučajevima kada je to u skladu sa zakonom i neophodno u demokratskom društvu u interesu nacionalne bezbjednosti, javne bezbjednosti ili ekonomske dobrobiti zemlje, radi sprečavanja nereda ili kriminala, zaštite zdravlja ili morala, ili radi zaštite prava i sloboda drugih.

Baković je podsjetio da Ppavo na privatnost tretiraju svi crnogorski ustavi, počev od Ustava Knjaževine iz 1905.godine.

„Važeći Ustav Crne Gore ( 2007) jemči nepovredivost privatnosti, zaštitu podataka o ličnosti, zabranjuje upotrebu podataka o ličnosti van namjene na koji su prikupljeni i uređuje da svako ima pravo da bude upoznat sa podacima koji su prikupljeni o njegovoj ličnosti i pravo na sudsku zaštitu u slučaju zloupotrebe“, ukazao je on.

Pojasnio je i da zaštitu podataka o ličnosti u Crnoj Gori uređuje više zakona: Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, Zakon o slobodnom pristupu informacijama, Krivični zakonik, Zakon o unutrašnjim poslovima, Zakon o radu, Zakon poreskoj administraciji i Zakon o državnoj upravi.

„U slučajevima kada se informacije i podaci obavezno prikupljaju na osnovu zakona, i onda mora postojati obaveza, za onog ko ih prikuplja i obrađuje, da ih čuva, prosljeđuje u zakonom propisane svrhe i kroz zakonom propisan postupak“, naveo je Zaštitnik.

On je upozorio da sa razvojem informaciono-komunikacionih tehnologija koje omogućavaju visok stepen razmjene podataka o pojedincima, ovo pravo postaje sve ugroženije.

„Svakodnevno smo svjedoci da se od nas građana traže različiti podaci, i mi ih dajemo. Našu ličnu kartu traže na svakom koraku i gotovo redovno je kopiraju. Često ne razmišljamo da li onaj subjekat, koji od nas to traži postupa u skladu sa zakonom. Ti se podaci negdje pohranjuju i ostaju u bazama subjekata koji ih prikupljaju“, rekao je Ombudsman.

Ukazujući da je u ovoj oblasti primarnoo nadležna Agencija za zaštitu ličnih podataka, on je saopštio da se građani nerijetko obraćaju Zaštitniku, tražeći da provjeri postupanje nekih organa ( Uprave policije i ANB-a) u odnosu na  pravo na privatnost i prikupljanje podataka o njima.

„Budući da su ova pitanja uređena posebnim zakonima, bavili smo se time u nekoliko slučajeva, a ja sam kao Zaštitnik neposredno provjeravao evidencije i vršio uvid u spise i baze podataka organa. U slučajevima koje smo obrađivali nijesmo utvrdili nezakonito postupanje ovih organa u odnosu na prikupljanje i obradu podataka o ličnosti, odnosno nismo našli povredu prava na privatnost“, kazao je Baković.

 On je rekao da je u dosadašnjoj praksi,  naišao na veoma kooperativan odnos organa – Uprave policije i ANB-a.

Zbog svega navedenog, apelovao je da se mora više raditi na promociji i mehanizmima zaštite ovog prava.

Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h