Srednjoškolci u „Potrazi za ljudskim pravima”

2018-12-07 14:27:56

 

Potragom za ljudskim pravima, u kojoj su učestvovali srednjoškolci, danas je započet višednevni program obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava - 10. decembar.

Tim povodom, takmičenje za srednjoškolce u saradnji sa Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda, Vladom Crne Gore i EU Info Centrom, organizovali su Građanska alijansa i Delegacija Evropske unije,

Tri pobjednička tima: srednja mješovita škola " Braća Selić" Kolašin; srednja stručna škola Nikšić I Panto Mališić Berane, putovaće u Berlin, a nagradu je obezbijedila Delegacija EU.

Potraga je počela u EU info centru, a takmičare su pozdravili Zaštitnik Šućko Baković i Plamena Halačeva, šefica Sektora za politiku, evropske integracije i trgovinu iz Delegacije EU.

Zaštitnik je kazao da ga raduje što se veliki broj timova prijavio i što su djeca pokazala želju da se takmičenje u znanju.

Ljudska prava, kako je kazao, treba da budu dio njihove svakodnevice “a današnji obilazak institucija, organizacija i organa značiće vam da čujete o njihovim nadležnostima i vašim mogućnostima”.

On je djeci poželio sreću u takmičenju i apelovao da bezbjednost bude na prvom mjestu, da u igri uživaju i ne opterećuju se rezultatom.

Proglašenje pobjedničkih timova i uručivanje nagrada pobjednicima takmičenja održano je u svečanoj sali Gimnazije „Slobodan Škerović“. Nagrade su uručili: Zaštitnik, šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav i Milan Radović iz Građanske alijanse.

Pobjednički timovi su-

Ukupno 81 srednjoškolac iz 27 škola i 20 gradova ove godine imali su priliku da nauče o ljudskim pravima. Tokom Potrage učenici su o radu različitih institucija i organizacija saznali na neposredan i direktan način, o funkcinonisanju Evropske unije, pravima Roma, osoba sa invaliditetom, ekološkim pravima, pravima potrošača, pravima djece i mladih...

Saradnju u timu, aktivizam, kao i poznavanje ali i poštovanje ljudskih prava iz svojih oblasti ocjenjivali su predstavnici institucije Ombudsmana, zlatni savjetnici Zaštitnika, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Ministarstvo vanjskih poslova, Unija Slobodnih Sindikata Crne Gore, Fakultet političkih nauka, NVO Phiren Amenca, Centar za ženska prava, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Savez slijepih, Tim UN-a u zemlji, Savjet Evrope, Prošlogodišnji pobjednici takmičenja i Udruženje Roditelji.

Osim umješnosti i brzine kriterijumi za pobjedu bili su i saradnja u timu, aktivizam, kao i poznavanje ali i poštovanje ljudskih prava.

Srednjoškolci u „Potrazi za ljudskim pravima” Srednjoškolci u „Potrazi za ljudskim pravima” Srednjoškolci u „Potrazi za ljudskim pravima” Srednjoškolci u „Potrazi za ljudskim pravima” Srednjoškolci u „Potrazi za ljudskim pravima” Srednjoškolci u „Potrazi za ljudskim pravima” Srednjoškolci u „Potrazi za ljudskim pravima”
Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h