Sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija u suret izradi Protokola

2018-12-13 12:13:05

 

Inicijalni sastanak, u cilju dogovaranja planova i aktivnosti u oblasti zaštite prava djece koja se bave prosjačenjem i skitnjičenjem, održan je danas sa predstavnicima nadležnih organa i institucija.

Zamjenica Zaštitnika za oblast prava djece, mladih i socijalno staranje, Snežana Mijušković, savjetnica Duška Šljivančanin i saradnik Matija Đurđevac predstavili su ideju o izradi Protokola o postupanju sa djecom uključenom u život/ili rad na ulici, na području Crne Gore.

Naime, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, uz podrsku organizacije Save the children, odlučio se za iniciranje sačinjavanja i usvajanja Protokola, s ciljem unapređenja zaštite garantovanih prava djece koja borave na ulici i u krajnje rizičnim uslovima provode svoje djetinjstvo.

Na današnjem sastanku predstavljene su planirane aktivnosti i dogovoreno održavanje višednevnih radionica  sa predstavnicima stručne javnosti (obrazovne ustanove, centri za socijalni rad, uprava policije, NVO, međunarodne organizacije i dr), u cilju prikupljanja stavova i komentara na nacrt Protokola. Izrada Protokola biće završena do kraja tekuće godine.

 Radionice će biti održane naredne sedmice u Kolašinu, a njihov završni dio biće posvećen programu obuke stručnih radnika/ca o pojavi, vidovima i mehanizmima prevencije i sprečavanja prosjačenja djece.

Podsjećamo da  institucija Zaštitnika preduzima intenzivne aktivnosti u oblasti dječjih prava i unaprijedila funkcionisanje sistema u skladu sa najboljim interesima djece i poštovanja njihovih garantovanih prava u svim sferamaodrastanja. U prethodnom periodu Zaštitnik je pratio aktuelan problem zaštite djece koja žive i rade na ulici i bave se skitnjičenjem i prosjačenjem, kao i stepen i dinamiku poštovanja ranije upućenih preporuka za unapređenje ove oblasti.

Sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija u suret izradi Protokola
 Dječja prava  25.03.2024
Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

U Crnoj Gori neophodno je kreirati politike i osigurati uslove za smanjenje nejednakosti i unapređenje socijalne inkluzije starijih, za šta je preduslov obezbjeđenje poštovanje njihovih ljudskih p...

 Dječja prava  25.03.2024
Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore objavio je danas javni poziv za izbor članova/ica Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana i poziva zainteresovanu djecu da pošalju prijave u narednih 20 da...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h