Sastanak sa predstavnikom Ombudsmana Austrije

2018-12-13 14:07:43

 

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković i zamjenica Zaštitnika Zdenka Perović, razgovarali su danas sa predstavnikom institucije Ombudsmana Austrije, dr Peterom Kastnerom o temama iz oblasti prevencije i zaštite od torture.

Gospodin Kaster bio je učesnik i regionalnog okruglog stola Mreže NPM Jugoistočne Evrope ”Pritvor u kontekstu migracija i djelotvorne alternative", koji je u organizaciji institucije Zaštitnika i Savjeta Evrope, održan 12.12.2018 u Podgorici.

Na današnjem sastanku  ocijenjeno je da Mreža, koja je osnovana u martu 2013.godine, i dalje radi u dobrom duhu saradnje, sa konkretnim rezultatima.

Zaštitnik Baković i zamjenica Perović sa kolegom Kastnerom razmijenili su mišljenja o iskustvima zemalja iz okruženja kada je u pitanju odgovor država na migrantsku krizu i ostvarivanje ljudskih prava te ranjive kategorije lica.

„Ova pitanja prevazilaze granice jedne države, ovo su složene situacije koje podrazumijevaju human odnos i visok nivo saradnje između komšijskih zemalja“, kazao je Ombudsman Baković.

On je ponovio stav da pritvor u kontestu migracija treba da bude poslednja mjera, nakon što se iscrpe sve alternativne mogućnosti. Takođe je dodao da je posebno važno da se glas i stav Ombudsmana čuju o tako osjetljivim pitanjima, bez obzira na društvenu i političku situaciju u nekoj zemlji.

Razgovarano je i o uslovima u kojima borave maloljetnici u domovima, stari u ustanovama i specijalnim bolnicama kao i staračkim domovima, a tema razgovora bila je i zaštita prava pritvorenih i zatvorenih lica.

Gospodin Kastner ukazao je na potencijalne probleme u vezi sa pretjeranom upotrebom ljekova u domovima za stare i psihijatrijskim ustanovama.

Sagovornici su se saglasili da je tu temu potrebno kandidovati za jednu od sledećih sastanaka Mreže, kao i problem nasilja među zatvorenicima.

Zamjenica Perović istakla je da su sastanci Mreže višestruko korisni, jer osim konkretnih zaključaka za oblast koja je na dnevnom redu, daju dobar orjentir i poređenje prakse rada i postupanja.

„Situacija se mijenja postepeno, napredak je vidljiv čak i onda kada se u pojedinim oblastima možda napravi korak unazad. Ali tada je važno naučiti lekcije i nastaviti dalje sa boljim rezultatima“, rekla je ona.

Predstavnik institucije Ombudsmana Austrije saglasio se da su i za njih veoma korisne razmjene informacija sa kolegama, „jer je nama u interesu da znamo kakvo je stanje u susjedstvu, budući da su vrata Evrope na Balkanu“.

 Diskriminacija  17.04.2024
Odbor za rodnu ravnopravnost podržao Godišnji izvještaj Zaštitnika

Odbor za rodnu ravnopravnost podržao Godišnji izvještaj Zaštitnika

Odbor za rodnu ravnopravnost jednoglasno je podržao Godišnji izvještaj o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, koji je na šestoj sjednici ovog skupštinskog tijela predstavila zamj...

Institucija 16.04.2024
Posjeta polaznika/ca Škole tranzicione pravde

Posjeta polaznika/ca Škole tranzicione pravde

Polaznici/ce III generacije Škole tranzicione pravde, koju organizuje Centar za građansko obrazovanje, posjetili su instituciju Zaštitnika, upoznali se sa nadležnostima i načinima postupanja. Pr...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h