Reagovanje povodom izjava nakon glasanja o izmjenama zakona o javnom redu i miru

2018-12-31 11:08:32

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore izražava zabrinutost i osuđuje izjave kojima se poziva na netrpeljivost i narušava koncept uspostavljenih demokratskih vrijednosti građanskog i multietničkog sklada. Apelujemo na smirivanje tenzija koje se šire komentarisanjem takvih stavova.

Prateći aktuelna dešavanja i reakcije nakon glasanja o Predlogu zakona o izmjenama Zakona o javnom redu i miru, u Skupštini Crne Gore, neophodno je ukazati na neprihvatljive i negativne posljedice izražavanja političkih mišljenja kojima se dovodi u pitanje ustavno pravo poslanika da se opredjeljuje i glasa po sopstvenom uvjerenju. 

Ovih dana više puta u izražavanju političkih stavova korišćeni izrazi kao što su: „nepoželjnost pojedinaca na određenoj teritoriji, netrpeljivost, nacionalizam, šovinizam, mržnja“, i sl, što je ozbiljan alarm za reakciju i poziv na očuvanje međunacionalnog poštovanja, suživota i tolerancije, po kojima je crnogorsko društvo prepoznato i služi kao pozitivan primjer.

Kao i više puta do sada u sličnim situacijama, ne ulazeći u komentarisanje političkih odnosa i pitanja, Zaštitnik poziva pojedince i grupacije da svoje političko djelovanje prilagode demokratskim vrijednostima, kulturi dijaloga i međusobnom uvažavanju.

Zalažući se za puno ostvarivanje manjinskih prava svih pripadnika manjinskih naroda i drugih majinskih nacionalnih zajednica, u skladu sa Ustavom i međunarodnim pravom, od političara, kao nosilaca odgovornih funkcija, očekujemo da budu predvodnici demokratije, koncepta vladavine prava i ljudskih prava i sloboda i da u skladu sa tim prilagode svoje istupanje i djelovanje.

S obzirom na to da u raznim osjetljvim društvenim i političkim momentima lako dolazi do „zamjene teza“ i zaoštravanja retorike, pozivamo na suzdržavanje od produbljivanja podjela i tenzija, vjerujući da su od njih jači i veći demokratski kapaciteti crnogorskog društva.

 

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore

                   

 Dječja prava  25.03.2024
Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

U Crnoj Gori neophodno je kreirati politike i osigurati uslove za smanjenje nejednakosti i unapređenje socijalne inkluzije starijih, za šta je preduslov obezbjeđenje poštovanje njihovih ljudskih p...

 Dječja prava  25.03.2024
Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore objavio je danas javni poziv za izbor članova/ica Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana i poziva zainteresovanu djecu da pošalju prijave u narednih 20 da...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h