×
 

Čestitka povodom Dana novinara

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore novinarima i ostalim medijskim radnicima čestita 23. januar – Dan novinara Crne Gore, sa željom da nastave da uspješno ostvaruju važnu ulogu i misiju koju imaju u društvu.

 

Na dan izlaska prvog broja lista Crnogorac, prilika je da se iznova upute poruke podrške nezavisnom, profesionalnom i slobodnom novinarstvu i da se podsjeti na značaj koji mediji imaju u ostvarivanju ljudskih  prava i sloboda, unapređenju vladavine prava i ostalih važnih činilaca društava razvijenih demokratija.

 

Za dostizanje ovih ciljeva neophodna je snažna posvećenost države da u kontinuitetu podržava i promoviše medijske slobode kao i unapređuje razvoj pozitivnog medijskog okruženja. Tu se jasno, prije svega, misli na apsolutnu neprihvatljivost pritisaka i napada na novinare i opredijeljenost da se do kraja istraže svi dosadašnji slučajevi. Podsjećamo da bilo koje ograničavanje slobode medija ne ugrožava samo novinare već i samo društvo i zajednicu u cjelini.

 

Takođe, ne smiju biti zanemareni ni ostali problemi i otvorena pitanja na koje ukazuju strukovni sindikati i udruženja, a koji obuhvataju poboljšanje radno-pravnog statusa i socio-ekonomskog položaja, u najširem smislu. Sa druge strane, javnost očekuje dosljedno poštovanje etičkih standarda i unapređenje kvaliteta medijskih sadržaja.