×
 

Predstavnice Institucije prisustvovale povratku grupe crnogorskih državljana

 

Zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Zdenka Perović i savjetnica Zaštitnika Danijela Brajković (NPM) učestovovale su u trećoj operaciji povratka crnogorskih državljana koji nezakonito borave u EU, odnosno SR Njemačkoj.

Operacija je obavljena tokom dana 29.01.2019. godine. U Crnu Goru vraćena su 34 državljanina Crne Gore,u pratnji 30 službenika Granične policije i medicinskog tima.

Postupku primo-predaje povratnika na aerodromu u Hamburgu prisustvovao je i crnogorski konzul u Njemačkoj g-din Dejan Vuković.  U sastavu tima koji je učestvovao u readmisiji nalazio se i psiholog iz Centra za socijalni rad Podgorica, kao i službenici Centra koji su na podgoričkom aerodromu sačekali crnogorske državljane.

Prisustvo predstavnika Institucije zaštitnika je u skladu sa EU standardom da u navedenim operacijama učestvuje i predstavnik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, sa ciljem zaštite ljudskih prava lica koja se vraćaju, kao i nadležnosti Zaštitnika kao NPM-a. Operacija povratka je obavljena u organizaciji FRONTEX-a (Evropske granične i obalske agencije).