×
 

Sjednica Savjeta za praćenje sprovođenja Strategije izvršenja krivičnih sankcija

Savjetnici Zaštitnika Danijela Brajković i Mensur Bošnjak (Nacionalni mehanizam za prevenciju torture) učestvovali su u radu treće sjednice Savjeta za praćenje sprovođenja Strategije izvršenja krivičnih sankcija (2017-2021) i Akcionog plana za sprovođenje Strategije izvršenja krivičnih sankcija za period 2017-2021, koja je održana u zgradi Vlade.

Sjednicom je predsjedavao potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar pravde - predsjednik Savjeta g. Zoran Pažin.

Na sjednici je razmatran Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije izvršenja krivičnih sankcija 2017-2021, za period 2018. godine.

Savjetnica Brajković je istakla da je pozitivno što je od 12 dospjelih strateških mjera za oblast prevencije i zaštite od zlostavljanja i poštovanja ljudskih prava, 12 realizovano u kontinuitetu.

Takođe je naglasila da su u dosadašnjem radu NPM-a, u fokusu bili različite oblasti – materijalni uslovi, zdravstvena zaštita, tretman u zatvorima, te da će tako biti i daljem postupanju. Brajković je kazala da je saradnja sa upravom Ziks-a bila na zadovoljavjućem nivou. Ona je izrazila očekivanje  da će tako biti i ubuduće, s obzirom na činjenicu da je Ziks od 01.januara 2019. godine ponovo postao samostalni organ.

 Savjetnik Bošnjak je istakao da su nadležni iz Ziks-a o poslednjem incidentnom slučaju u Istražnom zatvoru u januaru obavijestili Instituciju Zaštitnika, i da je Zaštitnik po sopstvenoj inicijativi pokrenuo ispitni postupak. On je dodao da su timu NPM-a tokom obilazaka dostupne tražene informacije i dokumentacija, što takođe potvrđuje dobru saradnju.

Osim predstavnika Institucije Zaštitnika sjednici su prisustvovali Nataša Radonjić (Ministarstvo pravde), Radule Kojović (sudija u Vrhovnom sudu Crne gore) Dražen Burić (tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore), Mevlida Gusinjac (Ministarstvozdravlja),  Senka Danilović (Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu) kao Marija Radović (NVO Juventas).