×
 

Zaštitnik osudio napade na zdravstvene radnike

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore snažno osuđuje napade na zdravstvene radnike u Crnoj Gori i poziva nadležne da preduzmu sve mjere kako bi se oštrije sankcionisali počinioci i time uspješnije prevenirali slični događaji.

Napadi na pripadnike jedne od najodgovorijih i najzahtjevnijih profesija u svakom društvu i vremenu, krajnje su neprihvatljivi i izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog sve češćih situacija u kojima se ugrožavaju fizički i psihički integritet ljekara i ostalog medicinksog osoblja na radnom mjestu.

Iako su strukovna udruženja ljekara i mediji ovaj problem značajno aktuelizovali u javnosti u prethodnom periodu i poslednji napad na medicinsku sestru u Podgorici pokazao je koliko su ozbiljne i opasne ovakve pojave i opravdana bojazan da još nemamo adekvatan odgovor na ovu vrstu nasilja.

Uz svo razumijevanje nezavidne pozicije pacijenata i zabrinutost njihovih porodica i prijatelja, apeluje na građane da eventualno nezadovoljstvo pruženim zdravstvenim uslugama iskažu kroz pritužbe i druge forme žalbi nadležnim subjektima, uključujući i instituciju Ombudsmana. Ovom prilikom pozivamo i zaštitnike prava pacijenata i menadžment zdravstvenih ustanova da na prigovore građana reaguju blagovremeno i odgovorno, a da za utvrđene propuste do kraja sprovedu procedure utvrđivanja odgovornosti i druge raspoložive mjere.
 
Uzajaman odgovoran odnos razumijevanja, poštovanja i tolerancije u krajnjem će svakako doprinijeti i unapređenju kvaliteta zdravstvenog sistema, što je u interesu društva kao cjeline.