„Dani Zaštitnika“ Bijelo Polje

2019-04-11 08:18:51

 

Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore obratilo se 25 građana Bijelog Polja, koji su smatrali da su im postupanjem državnih organa, organa lokalne samouprave, javnih službi ili drugih nosilaca javnih ovlašćenja povrijeđena prava.

U Bijelom Polju  09. i 10. aprila održani su „Dani Zaštitnika“,  u okviru kojih je organizovan prijem zainteresovanih građana.

Zaštitniku, Šućku Bakoviću, građani su se žalili na povrede prava iz rada i po osnovu rada, ostvarivanje socijalne i zdravstvene zaštite, penzijsko, invalidskih kao i imovinskih prava, postupke legalizacije, ćutanje administracije, dječja prava , zapošljavnje osoba sa invaliditetom i sl.

Zaštitnik je razgovarao sa predsjednikom Opštine Petrom Smolovićem i glavnom administratorkom Marinom Petrić. Oni su predstavili nove elektronske servise, s ciljem unapređenja transparentnosti i efikasnosti u obradi zahtjeva građana kao i planove u vezi sa realizacijom više projekata.

Predsjednik Smolović rekao je da je veoma značajno što je Zaštitnik u neposrednoj komunikaciji sa građanima bio u prilici da se upozna sa njihovim problemima.

Zaštitnik je ukazao na probleme koji su se odnosili na postupanje lokalnih vlasti, navodeći da će povodom pritužbi biti formirani predmeti i sprovedeni ispitni postupci.

Na sastanku je razgovarano i o pristupačnosti ustanova, organa, kao i užeg gradskog jezgra osobama sa invaliditetom, položaju Roma i drugim pitanjima koja su od značaja za ostvarivanje prava i sloboda građana, s akcentom na ranjivim kategorijama.

Zaštitnik i zamjenica za oblast NPM i pravosuđe Zdenka Perović razgovarali su sa rukovodiocem Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, Mirkom Bulatovićem.

Zamjenica za prava djece, mladih i socijalno staranje, Snežana Mijušković sa saradnicima je posjetila Dom starih i novootvoreno odjeljenje za demenciju, u kom je trenutno smješteno 20 korisnika. Sa direktorom Dejanom Pavićevićem razgovarano je o planovima za dalji razvoj usluga smještaja kao i o realizciji projekata koje koristi ova ustanova.

Predstavnici Institucije građanima su dijelili brošure sa osnovnim informacijama o nadležnostima i kontakt informacijama.

„Dani Zaštitnika“ bili su medisjki propraćeni pa je Zaštitnik dao više izjava za predstavnike lokalnih medijskih kuća kao i za dopisnike.

„Dani Zaštitnika“ Bijelo Polje „Dani Zaštitnika“ Bijelo Polje „Dani Zaštitnika“ Bijelo Polje „Dani Zaštitnika“ Bijelo Polje „Dani Zaštitnika“ Bijelo Polje „Dani Zaštitnika“ Bijelo Polje „Dani Zaštitnika“ Bijelo Polje „Dani Zaštitnika“ Bijelo Polje „Dani Zaštitnika“ Bijelo Polje „Dani Zaštitnika“ Bijelo Polje „Dani Zaštitnika“ Bijelo Polje
 Dječja prava  25.03.2024
Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

U Crnoj Gori neophodno je kreirati politike i osigurati uslove za smanjenje nejednakosti i unapređenje socijalne inkluzije starijih, za šta je preduslov obezbjeđenje poštovanje njihovih ljudskih p...

 Dječja prava  25.03.2024
Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore objavio je danas javni poziv za izbor članova/ica Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana i poziva zainteresovanu djecu da pošalju prijave u narednih 20 da...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h