Osuda objavljivanja ličnih podataka zaraženih građana

2020-04-03 14:17:27

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore najoštrije osuđuje objavu spiska zaraženih i oboljelih od koronavirusa na društvenim mrežama, što predstavlja ne samo stigmatizaciju već i kršenje prava na privatnost ovih osoba.

 

Izražavamo žaljenje što je zloupotrijebljeno zdravstveno stanje građana, koji su bili bez mogućnosti da spriječe objavu ovakve vrste podataka i smatramo da je neophodno bez odlaganja angažovati sve državne resurse na otkrivanju načina na koji su ovi podaci dospjeli u javnost i naravno procesuiranja vinovnika. Još jedna otežavajuća okolnost jeste činjenica da su među tim podacima okriveni i podaci o maloljetnim licima.

 

Ova situacija nikako ne smije da dovede do nepovjerenja u sistem zaštite podataka, a to će se najbolje preduprijediti brzom, efikasnom i djelotvornom istragom.

 

Zaštitnik koristi priliku da izrazi punu solidarnost sa svim licima čija je privatnost narušena i poziva crnogorsko društvo da na neposredan način iskaže podršku njima i njihovim porodicama na način što neće zloupotrijebiti niti idistribuirati dostupne podatke na bilo koji način. Jedan od razloga je i činjenica da se  nakon pojave epidemije u Crnoj Gori svi možemo naći u ovakvoj ili sličnoj situaciji.

 

Takođe ovom prilikom molimo javnost za razumijevanje situacije na Vrelima ribničkim i suzdržavanje od uvredljivih i diskriminatornih komentara na račun romske populacije. Podsjećamo da su mnogi naši sugrađani Romi svakako u nezavidnoj socio-ekonomskoj situaciji, bez dostupnih brojnih materijalnih ii drugih sredstava koja su na raspolaganju većinskom stanovništvu, tako da nije u redu da im odmažemo dodatnom stigmom, ukoliko već nismo u prilici da pomognemo.

Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h