Zaštitnik na sjednici NKT-a predstavio aktivnosti institucije

2020-06-02 21:29:31

 

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, prisustvovao je sjednici Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za zarazne bolesti, na kojoj je predstavio aktivnosti institucije u vezi sa epidemijom koronavirusa.

 

On je na poziv NKT-a prisustvovao sjednici, na kojoj je proglašen kraj epidemije koronavirusa, uvedene 26. marta na cijeloj državnoj teritoriji. Ova inicijativa je nastavak kontinuiranog dijaloga koji je tekao između institucije i radnog tijela formiranog sa ciljem praćenja stanja u pogledu sprečavanja unošenja, suzbijanja i sprečavanja prenošenja i širenja virusa COVID19.

 

 Institucija je u uslovima vanredne situacije bila upućena na rješavanje pitanja od životnog značaja za sve koji su joj se obratili tokom trajanja pandemije, počevši od trenutka određivanja pojedinih mjera prevencije i zaštite. Osnovni cilj bio je da se u takvoj situaciji reaguje što prije u pravcu zadovoljenja osnovnih životnih potreba, ali i zaštite zdravlja stanovništva - kao temeljnog javnog interesa koji je preovladao u vrijeme trajanja pandemije. Zaštitnik je podsjetio da je u više medijskih pojavljivanja ukazivao na potrebu poštovanja temeljnih prava i sloboda, a posebno na načelima koji se tiču ograničenja svakog prava ponaosob, s obzirom da se država opredijelila da ne uvodi vanredno stanje.

 

 

Imajući u vidu trenutnu situaciju koja vodi ka popuštanju restriktivnih mjera i ograničenja, Zaštitnik je informisao NKT o zahtjevima i pritužbama građana/ki u vezi sa ograničenjima sa kojima se suočavaju prilikom određivanja mjera sanitarno-zdravstvenog nadzora, odnosno dilemama vezanim za primjenu ovih mjera. Zaključeno je da postoji dodatna potreba za precizniim i potpunim informisanjem javnosti o preduzetim mjerama i eventualnim dodatnim objašnjenima kako bi se spriječile nepotrebne konfliktne situacije na isteku perioda epidemije.

 

Pri tome je ocijenjeno da se svaka buduća mjera mora zasnivati isključivo na načelima prevencije u širenju zraze i standardima medicinske, odnosno epidemiološke struke, kako bi se održao visok stepen kredibiliteta u zdravstvene institucije koje su iznijele najveći teret tokom trajanja epidemije. Osim toga, tokom diskusije razgovarano je i o potrebi afirmacije pozitivnih rezultata koje su imale pojedine mjere, naročito one koje se tiču obezbjeđenja povratka građana/ki u matičnu državu. 

 

Zaštitnik je iskoristio priliku da upozna članove NKT sa najčešćim razlozima zbog kojih su se građani/ke i organizacije civilnog društva obraćali instituciji, preduzetim radnjama i pravcima daljeg djelovanja, kako bi se procijenio uticaj dosadašnjih efekata pandemije i preduzetih mjera na stepen ostvarivanja prava i sloboda građana. U tom smislu bilo je riječi o više aspekata djelovanja državnih organa koje ostaju u fokusu interesovanja Zaštitnika, pri čemu je ocijenjeno da su sva iskustva obostrano korisna za dalji rad institucija i predlaganje konkretnih rješenja koja vode ka poboljšanju stanja u svim oblastima koje su bile i jesu u fokusu interesovanja NKT-a.

 

Uz zahvalnost na kvalitetnoj saradnji i blagovremenim intervencijama NKT kada su bili u pitanju zahtjevi institucije na rješavanju konkretnih životnih pitanja, Zaštitnik je istakao da se na taj način očuvao integritet NKT, ali i autoritet institucije, što je velikim dijelom ostvareno i razumijevanjem i strpljenjem građana tokom trajanja epidemije.       

      

Zaštitnik na sjednici NKT-a predstavio aktivnosti institucije Zaštitnik na sjednici NKT-a predstavio aktivnosti institucije Zaštitnik na sjednici NKT-a predstavio aktivnosti institucije
 Dječja prava  25.03.2024
Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

U Crnoj Gori neophodno je kreirati politike i osigurati uslove za smanjenje nejednakosti i unapređenje socijalne inkluzije starijih, za šta je preduslov obezbjeđenje poštovanje njihovih ljudskih p...

 Dječja prava  25.03.2024
Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore objavio je danas javni poziv za izbor članova/ica Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana i poziva zainteresovanu djecu da pošalju prijave u narednih 20 da...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h