Ombudsmanske institucije aktivno komunicirale tokom korone

2020-06-08 13:23:41

 

U periodu epidemije izazvane virusom COVID19, kada su zaustavljene gotovo sve društvene aktivnosti, ombudsmanske institucije nisu zaustavile komunikaciju s javnošću i bilježile su značaja broj obraćanja građana , saopšteno je na sastankua članova radne grupe za komunikacije Evropske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava /ENNHRI/.

Savjetnice Jovana Đurović i Milana Bojović, sa kolegama iz 20 evropskih ombudsmanskih institucija, na online sastanku raumijenile su iskustva u komunikaciji institucije s javnošću, tokom trajanja epidemije u Crnoj Gori.

 „Za prvih 40 dana epidemije na sajtu smo objavili 36 informacija. Ostali smo otvoreni za komunikaciju s novinarima, pa je Zaštitnik bio veoma prisutan u medijima putem gostovanja u tv programima, fono izjavama i saopštenjima za javnost“.

Ukazano je da su novinari, kako je vrijeme prolazilo, sve više pokazivali interesovanje da se situacijom u vezi sa korona virusom bave iz ugla ljudskih prava i sloboda.

Osim dodatnim telefonskih linija koje su građanima bile na raspolaganju i van radnog vremena, dodatno smo se približili javnosti otvaranjem naloga na društvenoj mreži Instagram.

Iako je otvaranje naloga bilo u planu za ovu godinu, potrudili smo se da to bude baš  vrijeme epidemije, budući da su građani veliki dio vremena provodili na internetu i na društvenim mrežama.

I kolege iz Evrope ukazale su na značaj društvenih mreža tokom vanrednog stanja i/ili bitno izmijenjih okolnosti funkcionisanja društava. Takođe, gotove sve institucije zabilježile su veće posjete web stranicama i obraćanja putem mejla.

Ombudsmanske institucije su u ovom periodu i međusobno aktivno komunicirale, razmjenjujući informacije i materijale u vezi sa koronom.

Savjetnice su kolege upoznale sa činjenicom da je Crna Gora poslednja evropska država u kojoj je otkriven slučaj infekcije novim korona virusom, kao i da je prva bez oboljelih, sa stausom „Corona free“ .

Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h