Posvetiti više pažnje starijim na dnevnom nivou

2020-06-15 10:51:23

Položaj starijih osoba u Crnoj Gori, posebno u ruralnim predjelima, nije na zavidnom nivou, smatra zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, navodeći da društvo treba da im posveti više pažnje.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama, zaštitnik Siniša Bjeković za Radio Crne Gore govorio je o položaju ove kategorije stanovništva, ocijenivši da da se u našem društvu stariji sve više doživljavau kao teret, umjesto kao resurs.

„Ne smijemo zaboraviti da su oni svoje živote, radni vijek i potencijale ugradili za budućnost, koja je naša sadašnjost. Stariji su vremenom postali ranjiva grupa, čak i u okviru svojih porodica, a posebno su ekonomski ugroženi“, rekao je on.

Zaštitnik Bjeković saopštio je da nemamo podatke koji ukazuju da je nasilje nad starijima u porastu, ali da slučajevi iz prakse rada institucije navode da se ono najčešće dešava u porodicama.

„I to onda kada starji postanu teret porodici, koja ih zato marginalizuje, posebno ako imaju imovinu, nepokretnosti. Od njih bi da dobiju maksimum a da ne pruže gotovo ništa“, rekao je on.

Podsjetio je da nasilje nije smao fizičke prirode, već češće psihičko, emocionlano - naročito kada stariji postanu „moneta za potkusirivanje između drugih članova porodice“.

Uz konstataciju o porastu interesovanja za smještaj u domovima za stare i njihove kapacitete, zaštitnik je kazao da je potrebno i više dnevnih centara i gerontocentara u opštinama.

Zaštitnik je podsjetio da je situacija u vezi sa pandemijom Covid19 dodatno usložnila i otežala položaj starijih širom svijeta i samim tim učinila još ranjivijim.

„Moja poruka povodom ovog Dana jeste da je potrebno više brige i pažnje na dnevnom nivou za starije u našem okruženju, naročito od strane srodnika, kako bismo dokazali da smo humano društvo“, zaključio je on.

 Dječja prava  25.03.2024
Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

U Crnoj Gori neophodno je kreirati politike i osigurati uslove za smanjenje nejednakosti i unapređenje socijalne inkluzije starijih, za šta je preduslov obezbjeđenje poštovanje njihovih ljudskih p...

 Dječja prava  25.03.2024
Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore objavio je danas javni poziv za izbor članova/ica Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana i poziva zainteresovanu djecu da pošalju prijave u narednih 20 da...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h