NPM da zadrže aktivnosti, uz razvijanje IT metodologija

2020-06-19 07:43:48

 

Nacionalni mehanizmi za prevenciju torture tokom pandemije Covid19 treba da održe svoje aktivnosti u najvećoj mogućoj mjeri, u skladu sa važećim zdravstvenim preporukama, uz istovremeno razvijanje nove metodologije rada koja se oslanja na inforamacione tehnologije.

To je jedna od poruka sastanka u organizaciji UN Subkomiteta za prevenciju torture (SPT) na kom je crnogorski NPM predstavljala savjetnica Zaštitnika Danijela Brajković.

SPT regionalni tim za područje Evrope razmijenio je iskustva i savjete sa učesnicima sastanka o postupanju mehanizama za prevenciju torture tokom pandemije Korona virusa. Diskutovalo se o naučenim lekcijama, kao i o postojećim i budućim izazovima u oblasti prevencije torture.

Tokom dvočasovne diskusije izdvojilo se pet zaključaka: NPM-i trebali bi biti prisutni na licu mjesta i aktivni što je više moguće, koristeći sve prilike da realizuju posjete, budu učesnici i posmatrači dešavanja na terenu, uključujući i mjere koje preduzimaju vlasti.

Pažnju treba usmjeriti i ka vraćanju na normalnost tj. uobičajenu praksu (npr. pristup advokatu) iz razloga što neka ograničenja mogu da se previše promovišu bez opravdane potrebe. Eksperti su zaključili  i da je nova situacija nametnula nekoliko elemenata inovacije u metodologiji rada, npr. uključujući korišćenje informacionih tehnologija (IT), te da inovativna rješenja treba primjenjivati kad god je potrebno.

Učesnici su se saglasili o važnosti razmjene iskustva između članova preventivnih mehanizama i učenju iz primjera iz prakse, kao bitnim faktorima u situaciji pandemije.

Moderator sastanka bio je g. Danel Fink, član SPT.

NPM da zadrže aktivnosti, uz razvijanje IT metodologija
Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h