Reagovanje povodom incidenta u Skupštini

2016-05-17 09:11:02

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore izražava ozbiljnu zabrinutost zbog posljednjih dešavanja u crnogorskoj Skupštini, kada je u krajnje neprimjerenoj atmosferi teških riječi, uvreda i fizičkih nasrtaja, crnogorski parlamentarizam ozbiljno narušen. Neprijatne scene iz doma narodnih predstavnika/ca zaslužuju oštru osudu i primjerenu reakciju parlamenta i drugih državnih organa. Ne sporeći pravo na slobodu izražavanja, viđene scene koje su prešle granice naše države i poslale ružnu sliku koja nikom ne može služiti na čast, daleko su od kulture dijaloga i slobode izražavanja. Oni koji po vokaciji moraju biti predvodnici demokratije, koncepta vladavine prava i ljudskih prava i sloboda, zanemarili su svoju ulogu i demonstrirali potpuno drugi vid ponašanja protiv kojeg se sistem inače treba i mora boriti.

Ne ulazeći u komentarisanje otvorenih političkih pitanja i odnosa, kao ni pozadinu i interese koji stoje iza nemilog događaja, Zaštitnik poziva poslanike/ce da ubuduće za izražavanje svih nezadovoljstava koriste postupke i poruke koji su primjereni njihovoj funkciji, poziciji u ustavnom sistemu i ugledu u društvu.

Vjerujemo da su demokratski kapaciteti crnogorskog društva jači i veći od dnevnih političkih nadgornjavanja i stoga apelujemo na najbrže moguće smirivanje situacije. Neophodno je da se političari/ke u ovoj izbornoj godini, koja je po pravilu punija političkim nabojem, u svojim kampanjama opredijele za drugačiji način komunikacije i rješavanja problema.

Zaštitnik podsjeća da je ranije u nekoliko navrata, a povodom konfliktnih situacija, apelovao na pojedince i grupe i insistirao na toleranciji i kulturi dijaloga, kao i nenasilnoj komunikaciji. Cilj ovog obraćanja nije dogmatsko uvjeravanje o pojavama, politici i društvu, već ozbiljna briga za mir i blagostanje u državi kao nasušnoj potrebi svakog građanina/ke. Zato pozivamo prvenstveno građane i građanke u Crnoj Gori da ne podliježu političkoj tenziji i na taj način daju doprinos očuvanju i izgradnji dijaloga i tolerancije u društvu, a nadležne organe da sva odstupanja od zakonom dozvoljenih ponašanja sankcionišu.

U protivnom, situacija može prerasti u znatno ozbiljnije oblike narušavanja osnovnih civilizacijskih vrijednosti, zbog čega se Zaštitnik i obraća javnosti na ovaj način.

                                                                                                                             

                                                                                                                                                    Zaštitnik

                                                                                                                                 ljudskih prava  i sloboda Crne Gore

                                                                                                                                                  Šućko Baković

Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h