Saopštenje povodom 30. jula, Svjetskog dana borbe protiv trafikinga

2016-07-29 12:54:05

Povodom 30. jula, Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore podsjeća javnost da se tom pojavom na najdrastičnije načine višestruko ugrožavaju osnovna ljudska prava i slobode. 

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 30. jul je ustanovljen kao svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima.

S obzirom na činjenicu da se u sve složenijim i organizovanijim kriminalnim krugovima javljaju novi modeli izvršenja krivičnih djela, tako se i trgovina ljudima sprovedi na sve brutalniji način  i sa sve težim posljednicama po žrtve. Trgovina ljudima, kao ozbiljan i rasprostranjen globalni problem, ne zaobilazi ni Crnu Goru, a s obzirom na samu prirodu tog djela i teške posljedice koje sa sobom nosi, relativno mali broj procesuiranih slučajeva žrtava trafikinga nikada ne može i ne smije biti razlog da se pasivizira odnos nadležnih prema toj temi.

Prema podacima Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, u Crnoj Gori je u proteklih deset godina registrovano 38 žrtava tog krivičnog djela, među kojima je bilo devet maloljetnika. U tom periodu zbog tr­go­vi­ne lju­di­ma tu­ži­la­štvo je po­di­glo 20 op­tu­žni­ca pro­tiv 59 li­ca, dok su pred su­do­vi­ma osu­đe­na 34 tr­gov­ca bi­je­lim ro­bljem. Žrtve su dolazile iz Ukrajine, Bangladeša, Srbije, Bosne i dr.   [1]

Zaštitnik upozorava da brojke ne smiju da zavaraju i navedu na zaključak da se ne radi o velikom i prisutnom problemu. Naprotiv, one su pokazatelj da država mora da uloži dodatan trud i angažman kako bi se efikasno borilia sa trafikingom. Važno je ukazati da relativno mali broj registrovanih žrtava nije mjerilo rasprostranjenosti ovog problema, koji često karakterišu sive brojke neprijavljenih i neotkrivenih slučajeva.

Iako je na ovom polju ostvaren određeni napredak,  posebno u dijelu poboljšanja zakonodavstva, smatramo da ima još prostora za unaprjeđenje, kako u otkrivanju žrtava i počinilaca, a naročito u prevenciji. S tim u vezi Zaštitnik pozdravlja iskazanu namjeru nadležnih da se u narednom periodu fokus antitrafiking djelovanja što više usmjeri na lokalni nivo. U tom pravcu ovo pitanje svakako iziskuje i jačanje multisektorskog pristupa, kao i snaženje regionalne i šire međunarodne saradnje.

Smanjenje broja žrtava trgovine ljudima podrazumijeva njihovu identifikaciju i pomoć da izađu iz situacija u kojima ih eksploatišu. Ostvarivanje tog cilja podrazumijeva: pomoć žrtvama, uključujući i dugoročnu pomoć u reintegraciji kao i rješavanje uzroka, odnosno pretvaranje trgovine ljudima u neprofitabilan posao[2].

Ukazujemo da su zbog turističke sezone u  ljetnjim mjesecima  posebno izražene pojave ekonomske i seksualne eksploatacije (prosjačenje, prostitucija), što predstavlja pojačan rizik da osobe postanu i žrtve trgovine ljudima.

S tim u vezi posebno je zabrinjavajuće stanje u vezi sa zloupotrebom djece, što je naročito vidljivo kada je u pitanju prosjačenje.  Takođe, u Crnoj Gori još ne postoji jedinstvena baza podataka, odnosno centralna evidencija djece koja se radno zloupotrebljavaju, odnosno bave prosjačenjem. Na ovaj problem smo više puta ukazivali i davali preporuke nadležnima za unapređenje stanja u oblasti zaštite ove kategorije djece. Podsjećamo da je na nedostatke koji postoje u sistemu prevencije i zaštite djece od različitih vrsti zloupotrebe i iskorišćavanja, Zaštitnik ukazao preporukama koje su navedene u posebnim izvještajima: „Dječije prosjačenje u Crnoj Gori“, „Seksualno iskorišćavanje djece“ i „Zloupotreba djece putem interneta“.

Osim toga, u želji da damo konkretan i aktivan doprinos u borbi protiv trafikinka, Institucija sprovodi više aktivnosti, od kojih izdvajamo-članstvo u radnoj grupe za praćenje implementacije Startegije za borbu protiv trgovine ljudima, izvještavanje Ekspertske grupe za suzbijanje trgovine ljudima (GRETA), učešće u organizaciji okruglih stolova u lokalnim samoupravama, kao i sprovođenje  kreativno-edukativnih radionica, fokus grupa i tribina sa djecom  o ovoj temi.

 

 

 

                                                     

 



[1]Direktor Vladine Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, Zoran Ulama u razgovoru za Dan saopštio da su zbog trgovine ljudima osuđena 34 lica-I policajci uključeni u trafiking”, Dnevni list Dan 25. 07. 2016. godine

https://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Drustvo&clanak=557160&datum=2016-07-25&naslov=I%20policajciuklju%E8eni%20utrafiking

 

[2] Trgovina ljudskim bićima na Zapadnom Balkanu, Međunarodna organizacija za migracije 2014

Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h