Reagovanje povodom prijetnji poslanicima Skupštine Crne Gore albanske nacionalnosti

2016-08-02 13:16:30

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore osuđuje pojavu prijetećih poruka koje su ovih dana sa pojedinih profila društvenih mreža upućene poslanicima Demokratske partije socijalista albanske nacionalnosti i izražava ozbiljnu zabrinutost zbog neprimjerenog izražavanja političkog mišljenja i vrijeđanja ljudi po tom osnovu.

Podsjećamo da smo snažno osudili i ranije primjere primitivne, uvredljive kampanje i prijetnji pojedinim predstavnicima političkih partija, koji su se takođe pojavili na društvenim mrežama, a koji su došli do šire javnosti putem medija. I tada smo ukazali na nužnost tolerancije u isticanju i saopštavanju različitih mišljenja što podrazumijeva i pravo na uvjeravanje drugih o ispravnosti ličnih i kolektivnih stavova, sve dok se spoljašna manifestacija takvog ponašanja kreće u granicama zaštite prava drugih osoba.

Nažalost, negativan trend se nastavlja i Zaštitnik smatra zabrinjavajućim sve češću pojavu da zbog izraženih političkih stavova pojedinci ili grupe (bez obzira na partijsku pripadnost) bivaju izloženi uvredama, ponižavanju pa čak i prijetnjama, a što se nerijetko iz virtuelnog prenosi i u stvarni život.

I ovom prilikom apelujemo na građane, simpatizere i članove političkih partija i grupacija, zagovornike različitih političkih stavova i interesa, da se suzdrže od takvog ponašanja i da poštuju standarde garantovanih ljudskih prava i sloboda.

Zaštitnik očekuje da će nadležni državni organi efikasno procesuirati odgovorne za ovakvo ponašanje kako bi time uticatli na smanjenje i eliminisanje takvih ponašanja ubuduće. To bi bilo dodatno važno imajući u vidu da se na jesen održavaju parlamentarni izbori i da su u izbornim godinama, po prirodi stvari, političke kampanje izraženije i zaoštrenije. S tim u vezi Zaštinik očekuje da će u predstojećem periodu zaintresovani pojedinci i/ili grupacije svoje političko djelovanje prilagoditi demokratskim vrijednostima, kulturi dijaloga i nenasilnoj komunikaciji i da će pribjeći izražavanju mišljenja na način kojim ne ugrožavaju bilo čije i bilo koje zagarantovano pravo, a ponajprije fizičku i psihičku bezbjednost građana. Vjerujemo da su demokratski kapaciteti crnogorskog društva jači i veći od dnevnih političkih nadgornjavanja i apelujemo na najbrže moguće smirivanje tenzija.

Zaštinik još jednom poziva, prvenstveno  građanke i građane u Crnoj Gori, da ne podliježu političkoj napetosti i na taj način daju doprinos očuvanju i izgradnji dijaloga i tolerancije u društvu, a nadležne organe da sva odstupanja od zakonom dozvoljenih ponašanja adekvatno i blagovremeno sankcionišu.

 Dječja prava  25.03.2024
Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

U Crnoj Gori neophodno je kreirati politike i osigurati uslove za smanjenje nejednakosti i unapređenje socijalne inkluzije starijih, za šta je preduslov obezbjeđenje poštovanje njihovih ljudskih p...

 Dječja prava  25.03.2024
Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore objavio je danas javni poziv za izbor članova/ica Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana i poziva zainteresovanu djecu da pošalju prijave u narednih 20 da...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h