Reagovanje Zaštitnika na kamenovanje PinkM TV

2016-09-08 11:56:18

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković najoštrije osuđuje napad na PinkM Televiziju, ocjenjujući da je u pitanju neshvatljiv bezumni i vandalski čin, koji treba hitno rasvijetliti, a vinovnike procesuirati. Kao što je obaveza medija da profesionalno izvještavaju poštujući pravila struke, tako je obaveza svih koji se ne slažu sa izvještavanja da svoje nezadovoljstvo iskažu isključivo u predviđenim proceduarama, a ne nikako nasiljem i necivilizovanim metodama.

Iako postoji opredjeljenje i nedvosmislen zahtjev za napretkom stanja u medijima i izvještavanju, sa akcentom na poštovanje slobode izražavanja, dostojanstvo novinara, a prije svega integriteta izvještača i medijskih kuća, ovakvi događaji pokazuju da se mora odlučnije, efikasnije i u kontinuiteu boriti za njihovu slobodu. Zabrinjava nerasvjetljavanje nasilnih akata iz prethodnog perioda, a u konkretnom slučaju posebno to što je ova medijska kuća već bila meta napada i što počinioci nisu privedeni pravdi.

Zaštitnik podsjeća da zaštitu države moraju jednako uživati svi mediji bez bilo kakve razlike, u pogledu vrste medija i vlasništva nad njima.  U tom smilsu Zaštititnik očekuje od nadležnih državnih organa da u zakonitom i efikasnom postupku utvrde sve relevantne činjenice i počinioca/e privedu pravdi.

 Kao i u ranijim slučajevima napada na novinare i medije, Zaštitnik podsjeća da je njihova puna sloboda preduslov za ostvarivanje ljudskih prava i sloboda i ukupne demokratske procese u društvu i da kao takva mora biti u stalnom fokusu pažnje nadležnih državnih organa.

Pokušaji zastrašivanja i fizički nasrtaji težak su oblik poništavanja temeljnih vrijednosti jednog društva i negacija ljudskih prava i sloboda u njemu. Ponavljanja takvih događanja i nedovoljna efikasnost organa zaduženih za sprovođenje zakona mogu stvoriti nepovjerenje u sistem informisanja. Njega mora zaštiti sistem vladavine prava i omogućiti mu poštovanje različitosti, koje treba da karakterišu svaku medijsku scenu.

Zaštitnik apeluje na očuvanje ovih vrijednosti u još jednom izbornom ciklusu koji je u toku, radi zajedničke dobrobiti i društvenog napretka u Crnoj Gori.

 Diskriminacija  17.04.2024
Odbor za rodnu ravnopravnost podržao Godišnji izvještaj Zaštitnika

Odbor za rodnu ravnopravnost podržao Godišnji izvještaj Zaštitnika

Odbor za rodnu ravnopravnost jednoglasno je podržao Godišnji izvještaj o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, koji je na šestoj sjednici ovog skupštinskog tijela predstavila zamj...

Institucija 16.04.2024
Posjeta polaznika/ca Škole tranzicione pravde

Posjeta polaznika/ca Škole tranzicione pravde

Polaznici/ce III generacije Škole tranzicione pravde, koju organizuje Centar za građansko obrazovanje, posjetili su instituciju Zaštitnika, upoznali se sa nadležnostima i načinima postupanja. Pr...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h