Reagovanje Zaštitnika u vezi sa aktivnostima političkih subjekata u predizbornoj kampanji

2016-09-13 12:13:11

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore apeluje na sve aktere na političkoj sceni Crne Gore da ne koriste djecu u svrhu političke promocije, kako za vrijeme, tako i van trajanja izborne kampanje. Takođe, Zaštitnik poziva da se svi politički subjekti suzdrže od govora mržnje i upotrebe sadržaja koji se negativno odražavaju na djecu.

Povodom pojavljivanje djece u propagandnim materijalima različitih političkih stranaka i učešća djece na političkim skupovima, Zaštitnik ukazuje da je takva praksa u suprotnosti sa UN Konvencijom o pravima djeteta i nacionalnim propisima. Iako upotreba djeteta u svrhu marketinga može skrenuti pažnju, izazivati saosjećanje i emociju javnosti, podsjećamo političke subjekte, medije i ukupnu javnost da je korišćenje djece za reklamiranje programa političkih partija i učešće djece u propagandnim aktivnostima neprimjereno. Na taj način se krše prava djece, čija zaštita treba da bude primarni cilj i prioritet svakog odgovornog čovjeka.

Nacionalni i međunarodni propisi  obavezuju sve društvene subjekte da vode računa o zaštiti najboljeg interesa djeteta, zabrani zloupotrebe djeteta u bilo koje, pa i političke svrhe i zaštiti djeteta od svih štetnih sadržaja i materijala.

Političke partije imaju posebne kampanje putem društvenih mreža, koje su veoma popularan prostor za oglašavanje, ali često su i prostor za kršenje privatnosti djece, njihovo korišćenje u političke svrhe, širenje govora mržnje i slično. Samim tim što se političke kampanje vode putem interneta, kontrola neprimjerenih materijala je otežana i predstavlja sivu zonu pogodnu za kršenja garantovanih prava.

Svjesni činjenice da će u predstojećim danima političke kampanje biti izraženije i zaoštrenije,  Zaštinik i ovog puta apeluje da se političko djelovanje prilagodi demokratskim vrijednostima, kulturi dijaloga i nenasilnoj komunikaciji i da se mišljenja izražavaju na način kojim se ne ugrožava bilo čije i bilo koje zagarantovano pravo, fizička i psihička bezbjednost građana, a pogotovo prava djeteta.

Zaštinik još jednom poziva građanke i građane da ne podliježu dnevno političkim nadgornjavanjima i na taj način daju doprinos očuvanju i izgradnji dijaloga i tolerancije u društvu, a nadležne organe da sva eventualna odstupanja od zakonom dozvoljenih ponašanja adekvatno i blagovremeno procesuiraju.

 Dječja prava  25.03.2024
Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

U Crnoj Gori neophodno je kreirati politike i osigurati uslove za smanjenje nejednakosti i unapređenje socijalne inkluzije starijih, za šta je preduslov obezbjeđenje poštovanje njihovih ljudskih p...

 Dječja prava  25.03.2024
Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore objavio je danas javni poziv za izbor članova/ica Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana i poziva zainteresovanu djecu da pošalju prijave u narednih 20 da...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h