Reagovanje Zaštitnika povodom grafita sa govorom mržnje u Pljevljima

2016-09-20 07:47:37

Nakon pojavljivanja grafita sa govorom mržnje koji su osvanuli u pojedinim djelovima gradskog jezgra Pljevalja, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda izražava zabrinutost i oštar protest zbog sadržine poruka, koje neodoljivo podsjećaju na period za koji smo svi mislili da je daleko iza nas.

To je posebno značajno ako se imaju u vidu bliža prošlost i događaji koji su oskrnavili sliku jednog od gradova koji su bili primjer međuetničkog sklada i suživota osoba različitih vjera i nacionalnosti. Pljevlja su bila i moraju ostati centar okupljanja, tačka susreta na tromeđi država na kojoj su nastale briljantne umotvorine i baština jedne multietničke i multinacionalne kulturne sredine, rođena brojna prijateljstva, začeti vrhunski sportski rezultati i udareni temelji višedecenijske saradnje.

Upravo zbog toga, svaki pokušaj poništavanja ovih vrijednosti mora biti osuđen, prevenstveno od građana/ki ovog grada, ali i od cijele Crne Gore i svih relevantnih društvenih faktora koji kreiraju život u njoj.

Iako se utvrđivanje odgovornosti i procesuiranje počinilaca podrazumijeva, Zaštitnik posebno ističe društvenu svijest koja ovakve poruke mora da prepozna kao govor mržnje bez obzira kako će ga kvalifikovati državni organi kojima je to posao. Uostalom, utvrđivanje individualne krivične odgovornosti je obaveza države, a društvena osuda pitanje savjesti svakog ponaosob, koji svoju budućnost gradi u multietničkoj i multikonfesionalnoj Crnoj Gori, uključujući i one koji po prirodi svojeg djelovanja moraju biti prvi u osudi ovakvog čina.  

 

                                                                                                                                             Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore

                                                                                                                                                                           Šućko Baković

Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h