Zamjenica Perović ekspertkinja SPT-a

2016-11-02 14:33:20

Zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Zdenka Perović, izabrana je za članicu Potkomiteta Ujedinjenih nacija za sprečavanje mučenja i drugih svirepih, nečovječnih ili ponižavajućih postupaka ili kazni /The Subcommittee on Prevention of Torture and other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment /(SPT).

Izbor zamjenice za oblast nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM) za članicu SPT-a, predstavlja svojevrsno priznanje kako za instituciju Zaštitnika tako i za državu Crnu Goru.

SPT je ugovorno tijelo UN-a, međunarodni, preventivni sistem uspostavljen Opcionim protokolom uz Konvenciju UN protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka (OPCAT), koji ove godine obilježava desetogodišnjicu od stupanja na snagu.

SPT je sastavljen od 25 nezavisnih eksperata, koje biraju države potpisnice OPCAT-a (kojih je trenutno 81). Izbori se sprovode svake dvije godine u Ženevi i tada se tajnim glasanjem bira polovina članova SPT-a na period od četiri godine. Tako je ove godine, 27. oktobra, izabrano 12 eksperata, među kojima i gospođa Perović, a njima će mandat početi 1. januara 2017.godine.

Od novih eksperata očekuje se da obezbijede pozitivan uticaj na efektivnu primjenu Ugovora kao i da uspostave pozitivne precedente u prevenciji mučenja i drugih oblika zlostavljanja. SPT sprovodi posjete bilo kojim mjestima pritvora/zatvora u bilo kojoj od država potpisnica OPCAT-a i sačinjava povjerljive preporuke vlastima za bolju prevenciju torture i drugih oblika zlostavljanja. Tokom posjeta državama SPT članovi i članice ispituju tretman lica lišenih slobode i uslove u kojima borave. Sa pritvorenim licima i zatvorenicima razgovaraju nasamo i povjerljivo, a takođe učestvuju u dijalogu sa nadležnima, osobljem zatvora, doktorima i drugim relevantnim subjektima, uključujući i predstavnike civilnog društva.

Članovi SPT-a su nominovani i birani od strane država potpisnica, a u radu su nezavisni.

                 

 Dječja prava  25.03.2024
Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

U Crnoj Gori neophodno je kreirati politike i osigurati uslove za smanjenje nejednakosti i unapređenje socijalne inkluzije starijih, za šta je preduslov obezbjeđenje poštovanje njihovih ljudskih p...

 Dječja prava  25.03.2024
Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore objavio je danas javni poziv za izbor članova/ica Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana i poziva zainteresovanu djecu da pošalju prijave u narednih 20 da...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h