Najoštrija osuda napada na novinarku Vijesti   

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, najoštrije osuđuje napad i ranjavanje novinarke ND Vijesti, Olivere Lakić i očekuje efikasnu reakciju nadležnih organa u otkrivanju i procesuiranju izvršioca/laca. Pokušaji zastrašivanja i fizički nasrtaji na novinare težak su oblik podrivanja temeljnih vrijednosti jednog društva i negacija ljudskih prava i sloboda u njemu. Kao što smo više puta ukazivali, nerasvijetljeni stari slučajevi ubistva i napada na novinare opterećuju napredak Crne Gore u ovoj oblasti, zbog čega je dodatno važno da se ovaj slučaj istraži do kraja i time pošalje poruka da nijedan oblik napada i pritiska na novinare neće biti tolerisan. Slobodni novinari temelj su slobodnog društva i oduvijek su bili od suštinskog značaja za njegov razvoj i napredak. Zbog toga očekujem da ova pitanja ostanu u fokusu pažnje nadležnih koji treba da insistiraju na sprovođenju svih mjera i radnji kojima se garantuju medijske slobode.

 
 
Predstavljen godišnji Izvještaj NPM-a   

Ukupni životni uslovi u Specijalnoj bolnici za psihijatriju još uvijek nisu zadovoljavajućih,ocijenjeno je u godišnjem Izvještaju nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM), u kom se kao razlozi takvog stanja navode nedostatak medicinskog osoblja, loši materijalni uslovi i preveliki broj takozvanih socijalnih pacijenata. Izvještaj koji je na današnjoj konferenciji za novinare predstavio Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, sadrži podatke o redovnim obilascima centara bezbjednosti (CB) Berane i Bijelo Polje, odjeljenja bezbjednosti (OB) Ulcinj i Danilovgrad kao i Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Bijelo Polje. Takođe, dati su i nalazi o obilascima Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Crne Gore i odjeljenja za psihijatriju Opšte bolnice Nikšić. Izvještaj sadrži i informacije o zatečenim uslovima tokom kontrolnih obilazaka CB Nikšić, OB Plužine i Rožaje, Zavoda za izvršenje krivinih sankcija-Zatvor za žene, Centra Ljubović, Zavoda Komanski most, Specijalne bolnice za psihijatriju Kotor, Prihvatilišta za strance i Centra za tražioce azila.

 
 
Sjutra predstavljanje Izvještaja o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore   

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, predstaviće sjutra, 25. aprila (srijeda) izvještaj o radu za 2017.godinu. Zaštitnik će govoriti o ostvarivanju ljudskih prava i sloboda u oblasti sistema državne uprave i lokalne samouprave, oblasti prava djece, mladih i socijalnog staranja, prevenciji i zaštiti od torture, prava na suđenje u razumnom roku, kao i zaštiti od diskriminacije, manjinskim pravima i rodnoj ravnopravnosti. Nakon predstavljanja izvještaja Zaštitnik i zamjenici odgovaraće na pitanja novinara.

 
 
Čestitka povodom Dana Roma   

U susret 8.aprilu – Međunarodnom danu Roma, podsjećamo da je cilj obilježavanja ovog značajnog datuma podizanje svijesti o položaju ove populacije, ukazivanje na probleme sa kojima se suočava, promocija kulture, vrijednosti i apel da se stanje unaprijedi. Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore podsjeća da sva istraživanja i dalje pokazuju da su Romi u izrazito nejednakom položaju u društvu po mnogim indikatorima. Dostupni podaci ukazuju da je siromaštvo kod pripadnika romske i egipćanske populacije četiri do pet puta izraženije nego kod većinske populacije. Skoro 82% ove populacije u Crnoj Gori je nezaposleno, od čega 12% nema prihode, dok 60% prima neki vid redovne finansijske pomoći od centara za socijalni rad ili iz drugih izvora. Dosadašnji pokazatelji stanja u obrazovanju se poboljšavaju, ali uglavnom na nižim nivoima obrazovanja. Nizak nivo ekonomske aktivnosti, visoka stopa nezaposlenosti, te gotovo potpuna isključenost iz organa javne vlasti, karakteristike su Roma i Egipćana koje su primarno uslovljene niskom stopom opšteg i stručnog obrazovanja. Većina ove populacije obavlja poslove u sivoj ekonomiji, dok formalno zaposleni Romi najčešće rade u komunalnim preduzećima, gradskoj čistoći, opštinskim deponijama ili se povremeno angažuju na sezonskim poslovima i javnim radovima. Romi i Egipćani su u većini slučajeva izolovani od ostatka stanovništva i uglavnom žive u naseljima koja su odvojena od naselja sa neromskim stanovništvom, pa usljed takve fizičke odvojenosti raste i svaki vid socijalne distance i isključivanja.

 
 
Reagovanje podom izvještavanja o izjavama kojima se vrijeđa dostojanstvo žena   

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore podsjeća javnost da smo u nekoliko navrata skrenuli pažnju na status žena u crnogorskim medijima i društvu u cjelini. Pri tome je jasno naglašena potreba eliminisanja svakog oblika diskriminacije, netolerancije i uvreda prema ženama, bez obzira na njihov status i angažovanje u društvu. Posljednje medijsko izvještavanje o sadržaju privatnih bilješki u kojem se navode neprimjereni, uvredljivi sadržaji i pozivi usmjereni na povredu dostojanstva žene, uz to i poslanice Skupštine Crne Gore, upravo su klasičan primjer u kojem jenužno preispitati - ne samo takav stav i odnos prema ženama u Crnoj Gori, već i potrebu prenošenja takvog stava javnosti (potrebe javnosti da zna). Neprihvatljivo je izražavanje i plasiranje informacija koje vodi moralnoj i drugoj diskreditaciji žena, bez obzira na bilo koje njeno drugo lično svojstvo i zaslužuje osudu.

 
 
Reagovanje povodom aktiviranja eksplozivne naprave ispred kuće novinara   

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore oštro osuđuje podmetanje eksplozivne naprave ispred kuće novinara Seada Sadikovića i takav vid izražavanja nezadovoljstva prema novinarskom radu. Kao društvo koje opterećuju nerasvijetljeni slučajevi napada na medije iz prethodnog perioda, imamo veću obavezu da konkretnim djelima pokažemo nedvosmislenu podršku slobodnom novinarstvu, zbog čega pozdravljamo efikasnu reakciju nadležnih organa u rasvjetljavanju i procesuiranju ovog slučaja.

 
 
Reagovanje povodom izjava u kontekstu izražavanja političkih stavova   

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore osuđuje izjave kojima se vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u kontekstu izražavanja političkih stavova. Imajući u vidu medijske navode, ukazujemo da je neprihvatljivo korišćenje pežorativnih izraza kojima se vrijeđaju osjećanja pripadnika bilo koje nacionalne, vjerske, rasne skupine ili pojedinaca po osnovu nekog njihovog ličnog svojstva. S obzirom da se približavaju predsjednički izbori, a imajući u vidu ranija dešavanja tokom kampanja, ovom prilikom apelujemo na sve političke aktere da svoje djelovanje prilagode demokratskim vrijednostima i kulturi dijaloga, na način kojim se ne ugrožava bilo čije i bilo koje zagarantovano pravo, fizička i/ili psihička bezbjednost.

 
 
Održana konferencija „ Za snažniji glas djeteta u društvu“   

Podgorica - Ostvarivanje prava djeteta na slobodno izražavanje mišljenja prate brojne poteškoće, što predstavlja ozbiljan izazov za porodice, škole, lokalne zajednice i društvo u cjelini, ocijenio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković. Prezentacija rezultata rada dosadašnjeg saziva Mreže Zlatnih savjetnika Zaštitnika i predstavljanje njenih novih članova, obilježili su današnju konferenciju „Za snažniji glas djeteta u društvu“.Konferenciji, koju je organizovala institucija Zaštitnika, prisustvovali su predstavnici Skupštine, Vlade, domaćih i međunarodnih organizacija, obarzovnih ustanova i medija. Zaštitnik Baković ukazao je da je mogućnost slobodnog izražavanja mišljenja bitna u životu svakog djeteta- da govori o stvarima koje ga se direktno tiču i u kojima učestvuje, u skladu sa svojim psihofizičkim sposobnostima. „ Prvi je utisak da je to lako ostvarljivo - i jeste, u svim slučajevima kada se mišljenje djeteta slaže sa mišljenjem odrasle osobe. Međutim, ukoliko je mišljenje djeteta suprotno, onda nastaju problemi. I tada dolazi do izražaja takozvani zaštitnički model odraslih, a koji je prisutan i u Crnoj Gori“, rekao je on.

 
 
Najava: Sjutra konferencija „Za snažniji glas djeteta u društvu"   

Konferencija „Za snažniji glas djeteta u društvu-Mreža Zlatnih savjetnika Ombudsmana“ biće održana sjutra (četvrtak) - 22.3.2018.godine u 12h - u Hotelu “Podgorica” u Podgorici. Konferenciju, koju organizuje Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, vodiće djeca - članovi Mreže, koja će tom prilikom govoriti o njenom značaju u procesu unaprjeđenja poštovanja prava djeteta u Crnoj Gori, kao i važnosti unaprjeđivanja participacije djeteta. Na Konferenciji će se predstaviti novoizabrani članovi Mreže.

 
 
Reagovanje povodom grafita ispisanog na tabli DANU   

Povodom medijskih informacija o grafitu ispisanom na tabli Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (DANU) u Podgorici, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore osuđuje takav postupak kojim se napadaju kulturne vrijednosti crnogorskog nacionalnog korpusa, a ništa manje šteti interesima srpskog naroda u Crnoj Gori. Ovakav čin ne doprinosi očuvanju tolerancije i suživota koje Crna Gora treba i zaslužuje, kako zbog njene prošlosti, tako i zbog vremena pred nama. Stoga pozivamo nadležne organe da zaštite ovu i sve druge vrijednosti svih naroda i nacionalnih zajednica u Crnoj Gori i time smanjimo šanse za neprimjereno djelovanje onih kojima do očuvanja ovih vrijednosti nije stalo.