×
 
 
Obilazak Zatvora za kratke kazne Podgorica    NPM 

Savjetnici Zaštitnika (NPM), Danijela Brajković i Mensur Bošnjak sa članovima Radnog tijela NPM-a dr Nemanjom Radojevićem i prof. dr Vesnom Ratković realizovali su dvodnevni obilazak obišli Zatvora za kratke kazne Podgorica. Prvog dana obilaska (15.03.2019) fokus monitoringa bio je na analizi zdravstvene zaštitte zatvorenika koji kaznu izdržavaju u ZKK. Obilazak je započet razgovorom sa direktorom ZIKS-a g-dinom Milanom Tomićem, dok su u ZKK obavljeni razgovori sa načelnikom Velimirom Perovićem i dr Jelicom Živković. Takođe, tim NPM-a je razgovarao sa nekoliko zatvorenika koji imaju hronične bolesti, ali i sa onima koji su registrovani kao korisnici psihoaktivnih supstanci.

 
 
Obilazak Odjeljenja za psihijatriju bjelopoljske bolnice    NPM 

Savjetnici Zaštitnika iz sektora Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM), Danijela Brajković i Mensur Bošnjak sa članom Radnog tijela NPM-a dr Aleksandrom Tomčukom obišli su Odjeljenje za psihijatriju Opšte bolnice u Bijelom Polju. Obilazak je bio predviđen planom obilazaka za 2019. godinu. Cilj monitoringa bila je analiza zatečenog stanja na psihijatrijskom odjeljenju i prevencija torture. Tokom obilaska razgovarano je sa načelnikom odjeljenja dr Aleksandrom Zlajićem, pacijentima i zaposlenima. Sagledani su materijalni uslovi a izvršen je uvid i u dokumentaciju. Na kraju obilaska razgovarano je sa direktoricom Opšte bolnice dr Biserkom Bulatović i pomoćnikom direktora Duškom Vojinovićem i tom prilikom su predstavljeni prvi utisci. Detaljan izvještaj o obilasku biće naknadno objavljen.

 
 
Zamjenica Zaštitnika na zasijedanju SPT-a u Ženevi    NPM 

Zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Zdenka Perović, učestvovala je u radu 37-og redovnog februarskog zasijedanja Potkomiteta za prevenciju torture Ujedinjenih nacija (SPT UN), koja je održana u Palati Wilson u Ženevi, sjedištu Visokog Komesara za ljudska prava UN-a. Na početku prvog redovnog godišnjeg zasijedanja, 13 novih clanova koji su izabrani na 17- oj sjednici svih država članica OPCAT-a 25 oktobra prošle godine, dali su Svečanu izjavu i tako započeli svoj četvorogodišnji mandat. Na sjednici su razmatrana brojna pitanja iz nadležnosti ovog ugovornog tijela i donijete odluke u skladu sa mandatom utvrđenim Opcionim protokolom uz Konvenciju UN protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka (OPCAT).

 
 
Sjednica Savjeta za praćenje sprovođenja Strategije izvršenja krivičnih sankcija    NPM 

Savjetnici Zaštitnika Danijela Brajković i Mensur Bošnjak (Nacionalni mehanizam za prevenciju torture) učestvovali su u radu treće sjednice Savjeta za praćenje sprovođenja Strategije izvršenja krivičnih sankcija (2017-2021) i Akcionog plana za sprovođenje Strategije izvršenja krivičnih sankcija za period 2017-2021, koja je održana u zgradi Vlade. Sjednicom je predsjedavao potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar pravde - predsjednik Savjeta g. Zoran Pažin. Na sjednici je razmatran Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije izvršenja krivičnih sankcija 2017-2021, za period 2018. godine. Savjetnica Brajković je istakla da je pozitivno što je od 12 dospjelih strateških mjera za oblast prevencije i zaštite od zlostavljanja i poštovanja ljudskih prava, 12 realizovano u kontinuitetu.

 
 
Obilazak Ob Danilovgrad    NPM 

Članovi NPM-a Danijela Brajković i Mensur Bošnjak obišli su 19. februara Odjeljenje bezbjednosti (OB) Danilovgrad, prema planu obilazaka za 2019 godinu. Tom prilikom sagledani su materijalni uslovi, pregledana dokumentacija, ali je u fokusu bila i implementacija ranijih preporuka Zaštitnika kao Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture. Takođe, tokom obilaska Ob Danilovgrad obavljeni su razgovori sa policijskim službenicima i načelnikom Markom Kalezićem. Detaljan izvještaj biće objavljen naknadno.

 
 
Sastanci o situaciji na granicama u kontekstu migracija    NPM 

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, sa zamjenicom Zdenkom Perović i savjetnicima (NPM) Danijelom Brajković i Mensurom Bošnjakom boravio je u Skadru, gdje je sa predstavnicima relevantnih institucija razgovarao o situaciji na crnogorsko-albanskoj granici u kontekstu migracija. Sastancima koji su održani 13. i 14. februara prisustvovali su i predstavnici UNHCR Crne Gore i Albanije, Narodnog advokata Albanije i granične policije Crne Gore i Albanije. Na sastanku održanom 13. februara na graničnom prelazu Božaj razgovarano je o migrantskoj krizi, kao i opterećenosti državne granice na tom prelazu. Predstavnici policije iznijeli su podatak da je zabilježen značajno veći broj prelaza preko granice u 2018. godini u odnosu na prethodnu godinu, a naročito nelegalnih prelaza u tzv. „zelenoj zoni“.

 
 
Obilazak JU Centra Ljubović    NPM 

Predstavnici Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM), Danijela Brajković i Mensur Bošnjak, sa članovima radnog tijela NPM-a Ljiljanom Garić i Milanom Radovićem obišli su JU Centar Ljubović. Tokom obilazaka koji su realiyovani 5. i 7. februara razgovarano je sa direktoricom ustanove, zaposlenima, kao i sa korisnicima Centra. Sagledani su i materijalni uslovi i obavljen je uvid u dokumentaciju. Detaljan izvještaj o obilasku biće naknadno objavljen.

 
 
Obilazak JU Centra Ljubović    NPM 

Predstavnici Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM), Danijela Brajković i Mensur Bošnjak, sa članovima radnog tijela NPM-a Ljiljanom Garić i Milanom Radovićem obišli su JU Centar Ljubović. Tokom obilazaka koji su realiyovani 5. i 7. februara razgovarano je sa direktoricom ustanove, zaposlenima, kao i sa korisnicima Centra. Sagledani su i materijalni uslovi i obavljen je uvid u dokumentaciju. Detaljan izvještaj o obilasku biće naknadno objavljen.

 
 
Sastanak sa članovima Radnog tijela povodom planiranog obilaska NPM-a    NPM 

Predstavnici Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM) održali su sastanak sa članovima Radnog tijela, Ljiljanom Garić i Milanom Radovićem, povodom planiranja i organizacije predstojećeg obilaska i monitoringa ustanove koja se nalazi u okviru mandata NPM-a. Na sastanku su dogovoreni zadaci članova Radnog tijela oko konkretnog obilaska, a razgovarano je i o novim obavezama i izazovima, dosadašnjoj i budućoj ulozi članova Radnog tijela. Predočeno je da je važno da članovi Radnog tijela, u pripremi obilazaka u koje budu uključeni, iznesu svoje ideje, ali i da se prate standardi koji treba da budu osnova za upućivanje preporuka.

 
 
Predstavnice Institucije prisustvovale povratku grupe crnogorskih državljana    NPM 

Zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Zdenka Perović i savjetnica Zaštitnika Danijela Brajković (NPM) učestovovale su u trećoj operaciji povratka crnogorskih državljana koji nezakonito borave u EU, odnosno SR Njemačkoj. Operacija je obavljena tokom dana 29.01.2019. godine. U Crnu Goru vraćena su 34 državljanina Crne Gore,u pratnji 30 službenika Granične policije i medicinskog tima. Postupku primo-predaje povratnika na aerodromu u Hamburgu prisustvovao je i crnogorski konzul u Njemačkoj g-din Dejan Vuković.